Portoričania rátajú škody po zemetrasení, zničilo aj skalnú bránu

TA3 TASR
7.1.2020 08:36

Na ostrove Portoriko rátajú škody po včerajšom zemetrasení. To malo silu 5,8 a vo viacerých mestách zničilo mnoho domov. Správy o prípadných obetiach zatiaľ nie sú známe. Zničená je ale aj jedna z najnavštevovanejších turistických atrakcií, a to takzvaná skalná brána Punta Ventana, ktorá sa nachádzala na pobreží.

Zemetrasenie so silou 6,5 stupňa zasiahlo v utorok Portoriko. Stalo sa tak len deň po tom, ako toto ostrovné územie Spojených štátov zasiahlo zemetrasenie so silou 5,8 stupňa, ktoré spôsobilo škody na viacerých domoch. Americká geologická služba USGS uviedla, že zemetrasenie zasiahlo južný ostrov Portorika v hĺbke desať kilometrov. V Portoriku a na Amerických Panenských ostrovoch úrady vydali varovanie pred vlnami cunami. Na celom území Portorika bol hlásený výpadok elektriny.

Podľa agentúry Reuters ide o najsilnejšie zemetrasenie v Portoriku za posledné dva týždne. Bezprostredne neboli známe údaje o zranených ani o materiálnych škodách. Pri pondelňajšom zemetrasení sa v pobrežnom meste Guánica na juhozápade Portorika zrútilo päť domov a ďalšie desiatky stavieb boli vážne poškodené. V oblasti došlo aj k menším zosuvom pôdy a výpadkom elektrického prúdu.

Séria zemetrasení pri južnom pobreží Portorika sa začala večer 28. decembra. Ich magnitúdy sa dosiaľ pohybovali od 4,7 do 5,1. Jedno z najsilnejších zemetrasení s najvážnejšími následkami, aké kedy zasiahlo Portoriko, bolo v októbri 1918, keď otrasy so silou 7,3 stupňa pri severozápadnom pobreží vyvolali cunami a vyžiadali si 116 životov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok