Slzy ajatolláha i hrozby dcéry. Irán sa lúčil so zabitým generálom

TA3 TASR
6.1.2020 09:16

Státisíce Iráncov sa v pondelok v metropole Teherán zúčastnili na smútočnej ceremónii za generála Kásema Solejmáního, zabitého pri americkom raketovom útoku v Bagdade. Na pôde Teheránskej univerzity sa nad rakvou Solejmáního a ďalších obetí náletu modlil aj iránsky najvyšší vodca ajatolláh Alí Chameneí.

USA chcú vyhnať z regiónu

Chameneího, ktorý mal blízky vzťah so Solejmáním, bolo počas tradičných moslimských modlitieb za zosnulých vidno chvíľu plakať. Po jeho boku stáli ďalší poprední lídri islamskej republiky vrátane prezidenta Hasana Rúháního, ako aj Solejmáního nástupca na poste špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd Esmáíl Káání.

aptopix-iran-soleimani-50579-45e4f0c4c5114a719fa178f0c59c16a2_ac1100ae-eb79-a6a0.jpg

Nový veliteľ jednotiek Kuds, ktoré sa zodpovedajú len najvyššiemu vodcovi a majú na starosti zahraničné operácie a spoluprácu s Iránom podporovanými skupinami v Iraku, Libanone, Sýrii či Jemene, prisahal pomstu za zabitie svojho predchodcu. "Sľubujeme, že budeme pokračovať cestou mučeníka Solejmáního neoblomne ako doteraz s pomocou Boha, a na odplatu za jeho mučeníctvo máme za cieľ vyhnať Ameriku z tohto regiónu," vyhlásil Káání v rozhovore pre štátnu televíziu, odvysielanom v pondelok.

Solejmáního dcéra Zejnab v príhovore k davom ľudí v pondelok v Teheráne priamo varovala pred útokom na vojenské jednotky Spojených štátov v regióne. "Rodiny amerických vojakov na Blízkom východe strávia svoje dni čakaním na smrť svojich detí," vyhlásila.

V rámci ceremónie, ktorú naživo vysielali takmer všetky televízie v krajine, následne prepravili Solejmáního rakvu na teheránske Námestie slobody (Mejdáne Ázádi). Účastníci sprievodu kričali heslá ako "Smrť Amerike""Smrť Izraelu" a mávali vlajkami, medzi ktorými sa objavili aj vlajky Iraku či Libanonu. Vláda vyhlásila na pondelok v Teheráne miestny deň pracovného pokoja, aby na ceremóniu mohli prísť všetci obyvatelia. Podľa štátnej televízie sa v uliciach zhromaždili "milióny" ľudí, čo však nebolo možné overiť.

Takú rozlúčku nemal ani Chomejní

Z Teheránu prevezú Solejmáního pozostatky do šiitského posvätného mesta Gom, kde sa bude konať ceremónia pred mauzóleom. Zabitého generála podľa očakávaní pochovajú v utorok 7. januára v jeho domovskom meste Kermán na juhovýchode krajiny.

Už v nedeľu sa na prvých verejných rozlúčkach so Solejmáním podľa miestnych médií zúčastnili státisíce Iráncov v Ahváze a Mašhade. Letecké zábery z oboch miest zachytávali veľké davy ľudí a kilometrové zástupy. Najmä pri mauzóleu ôsmeho šiitskeho imáma Alího Rezu v Mašhade bol podľa správ nával ľudí taký veľký, že to organizátorom znemožnilo prepravu rakvy do hlavného mesta. Preto museli odrieknuť na nedeľňajší večer plánovanú tretiu smútočnú ceremóniu v mešite imáma Chomejního v Teheráne, na ktorej sa malo zúčastniť celé iránske vedenie.

Agentúra AP uviedla, že ide o prvý prípad, keď si Irán uctieva niektorého zo svojich zosnulých predstaviteľov smútočnými sprievodmi a ceremóniami vo viacerých mestách. Takúto rozlúčku neusporiadali ani zakladateľovi islamskej republiky ajatolláhovi Rúholláhovi Chomejnímu po jeho smrti v roku 1989.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok