Zlatý týždeň v Tatrách. Cestu do hôr znepríjemnil dopravný kolaps

TA3 SITA
5.1.2020 13:34

Mesto Vysoké Tatry zažíva v týchto dňoch takzvaný zlatý týždeň, ten sa spája s vysokou návštevnosťou slovenských a zahraničných turistov. To so sebou každoročne prináša aj problémy na cestách a parkoviskách, počas sviatkov sa na viacerých úsekoch čakalo v kolónach niekedy aj 20 minút.

Zlatý týždeň v Tatrách. Cestu do hôr znepríjemnil dopravný kolaps
SITA/Radoslav Maťaš

Na cestách pocítili rozdiel

„V tieto sviatočné dni sme nezaznamenali nič neštandardné a ako po iné roky, situácia bola pod kontrolou a boli sme na ňu pripravení. Hoci oproti bežným dňom bolo vozidiel citeľne viac, situácia v čase najväčšej špičky nebola neúnosná, naopak bola adekvátna sviatočným dňom,“ uviedla tatranská samospráva.

V zálohe tiež boli záchytné parkoviská, a to v lokalite z východnej strany cesty II/534, teda po pravej strane v smere jazdy z Popradu južne od penziónu Raimund, respektíve križovatky ciest II/534 a III/3081. V prípade potreby bolo nachystané tiež dopravné značenie.

„Určite nielen v Tatrách, ale všade inde na Slovensku šoféri pocítili na cestách rozdiel. Mesto Vysoké Tatry v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu (OOCR) Región Vysoké Tatry posilnilo takisto skibusy premávajúce medzi ubytovacími zariadeniami a lyžiarskymi strediskami,“ doplnila samospráva.

Väčšie využitie skibusov

Zámer Tatrancov zvýšiť podporu ekologického cestovania a riešiť problémy s parkovaním počas hlavnej lyžiarskej sezóny avizovala ešte na začiatku zimy výkonná riaditeľka OOCR Región Vysoké Tatry Lucia Blašková. Skibusy by mali vďaka spomínanému posilneniu najazdiť o 7 tisíc kilometrov viac. „Chceme motivovať ľudí, ktorí prichádzajú do Tatier, a to ako hotelových hostí, tak aj jednodňových návštevníkov, aby nejazdili autami na zjazdovky, ale začali viac využívať skibus,“ vysvetlila Blašková, podľa ktorej sa dá spojom do Tatier dostať aj z Popradu či z podhorských obcí.

Podľa mesta Vysoké Tatry by bolo rozširovanie parkovísk či budovanie parkovacích domov len z dôvodu sviatkov, keď tam zaznamenávajú nárast počtu áut na cestách, neúčelné a nehospodárne. „Problémom v tomto smere sú najmä jednodňoví turisti či návštevníci lyžiarskych stredísk, i keď my v meste sa, samozrejme, tešíme, že ľudia z celého Slovenska si Tatry vyberajú za destináciu pre oddych, šport a rekreáciu,“ skonštatovala samospráva vo vyjadrení. Aktuálne preto nemá v pláne žiadny podobný projekt a nemá informáciu o tom, že by rozširovanie parkovísk chystal najväčší prevádzkovateľ zimných lyžiarskych stredísk v Tatrách. Ten na otázky agentúry SITA k danej téme zatiaľ neodpovedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok