Alláhu akbar, kričal útočník v Paríži. Vyšetrujú to ako teroristický čin

TA3 TASR
4.1.2020 22:38

Francúzski prokurátori pre boj proti terorizmu prevzali vyšetrovanie piatkového smrtiaceho útoku nožom na parížskom predmestí. V sobotu o tom informovali samotní prokurátori. Útočník zavraždil jednu osobu a dve ďalšie zranil, polícia ho neskôr smrteľne postrelila

Potvrdilo sa, že útočník trpel závažnými psychiatrickými poruchami, dodali prokurátori. Vyšetrovatelia však takisto zistili, že muž si osvojil extrémistické názory a svoj útok dôkladne naplánoval. O niekoľko hodín skôr miestna prokurátorka Laure Beccuauová a hlavný detektív Philippe Bugeaud potvrdili, že útočník konvertoval na islam. Pri vyčíňaní nožom opakovane kričal "Alláhu akbar", teda "Boh je najväčší", a ušetril jedného muža, ktorý povedal, že je moslim. V páchateľovej taške sa našla aj náboženská literatúra.

K piatkovému útoku došlo štyri dni predtým, čo si Francúzsko pripomenie piate výročie zavraždenia 12 ľudí v redakcii satirického časopisu Charlie Hebdo v Paríži dvoma bratmi, ktorí sľúbili vernosť medzinárodnej teroristickej sieti al-Káida.

Muž v piatok útočil v parku v meste Villejuif, vzdialenom sedem kilometrov južne od Paríža. Zabil 56-ročného miestneho obyvateľa, ktorý bol na prechádzke so svojou manželkou a bránil ju, uviedol starosta Villejuifu Franck Le Bohellec. Útočník z miesta činu utiekol, policajti ho zastrelili na susednom južnom parížskom predmestí L'Hay-les-Roses.
"Smeroval do nákupného centra, kde podľa všetkého zamýšľal pokračovať v útoku," povedal starosta L'Hay-les-Roses Vincent Jeanbrun.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok