Mal byť zabitý už dávno, napísal Trump o iránskom generálovi

TA3 TASR
3.1.2020 16:33

Americký prezident Donald Trump v piatok uviedol, že iránsky generál Kásem Solejmání, ktorý prišiel o život počas piatkového amerického útoku v Iraku, mal byť zabitý už dávno.

Solejmání bol zabitý americkými jednotkami počas leteckého útoku na medzinárodnom letisku v Bagdade. "Iránsky generál Kásem Solejmání v rozsiahlom časovom období zabil alebo vážne zranil tisícky Američanov a plánoval zabiť mnohých ďalších. Bol však dolapený," napísal Trump na Twitteri.

Americký prezident dodal, že veliteľ špeciálnych jednotiek Kuds iránskych revolučných gárd "bol priamo alebo nepriamo zodpovedný za smrť miliónov ľudí vrátane veľkého počtu demonštrantov zabitých v samotnom Iráne." Solejmání bol podľa Trumpa v Iráne nenávidený a obávaný.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo povedal, že USA Solejmáního odstránili s cieľom narušiť "bezprostredný" útok, ktorý generál plánoval. Solejmání podľa Pompeových vyjadrení v čase, keď bol zabitý, plánoval činy, ktoré ohrozovali životy amerických občanov. "Vieme, že niečo také bezprostredne hrozilo," povedal Pompeo a dodal, že rozhodovací proces USA vychádzal z informácií od tajných služieb. Pompeo nešpecifikoval, kedy a kde sa údajný útok mal uskutočniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok