Oheň ich uväznil vo vlastnom meste. V Austrálii museli evakuovať

TA3 TASR
3.1.2020 07:15

Austrálske námorníctvo spustilo rozsiahlu evakuáciu tisícov ľudí uväznených na pláži v meste Mallacoota. Obľúbené pobrežie je obkolesené požiarmi, ktoré vyčíňajú na celom juhovýchodnom cípe Austrálie. Úrady vyhlásili stav núdze a vyzvali obyvateľov aj turistov, aby rizikové oblasti opustili ešte pred víkendom.

Záchranárom pomáhajú zhadzovať zásoby do izolovaných oblastí aj vojenské lietadlá. Susedný Nový Južný Wales, ktorý je najľudnatejším štátom Austrálie, mimoriadne silno zasiahli lesné požiare. V krajine od októbra zničili vyše 1000 domov a viac než tri milióny hektárov porastov, čo je oblasť väčšia ako Belgicko. O život prišlo najmenej 12 ľudí.

Úrady v súvislosti s nárastom teplôt nad 40 stupňov Celzia, ktorý sa očakáva v sobotu, vyhlásili mimoriadny stav na väčšine husto obývaného juhovýchodu krajiny. Tisíce obyvateľov aj turistov uposlúchli výzvy, aby opustili obľúbené pláže na pobreží v dĺžke 300 kilometrov.

Rady automobilov sa tiahnu smerom na Sydney aj Canberru. Podľa AFP niektorí vodiči potrebujú na prekonanie 50 kilometrov aj tri hodiny. Minister dopravy Nového Južného Walesu Andrew Constance situáciu označil ako "najväčšou evakuáciou ľudí z tohto regiónu v histórii".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok