Tri štáty vybudujú nový plynovod, projekt má podporu EÚ aj USA

TA3
3.1.2020 00:11

Predstavitelia Grécka, Cypru a Izraelu v Aténach podpísali základnú dohodu, ktorá otvára cestu pre výstavbu plynovodu EastMed. Podmorský plynovod by mal mať dĺžku 1900 kilometrov a mal by sa cezeň prepravovať plyn z rýchlo sa rozvíjajúcich plynových polí vo východnom Stredomorí do Európy.

Dohodu podpísali ministri energetiky Grécka, Izraelu a Cypru Kostis Hatzidakis, Juval Steinitz a Jorgos Lakkotrypis. Na slávnostnej ceremónii sa zúčastnili aj premiéri Grécka a Izraela Kyriakos Mitsotakis a Benjamin Netenjahu a cyperský prezident Nikos Anastasiades.

Krajiny chcú dosipieť k finálnemu investičnému rozhodnutiu do roka 2022 aj napriek odporu Turecka. Plynovod, ktorý by pomohol pri diverzifikácii energetických zdrojov Európy, by mal byť dokončený v roku 2025.

Európske vlády a Izrael sa vlani dohodli na projekte plynovodu EastMed. Jeho výstavba by mal stáť vyše 6 miliárd eur. Najprv by plynovodom malo prúdiť 10 miliárd kubických metrov plynu ročne z Izraela na Cyprus, odtiaľ na Krétu, grécku pevninu, odkiaľ by mal tento plyn putovať cez iný plynovod do Talianska. Projekt podporujú USA aj Európska únia. Podľa Washingtonu by Európa mala znížiť svoju závislosť od plynu z Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok