Osobnosti Novembra aj symbol odporu. Čaputová odovzdala vyznamenania

TA3 TASR
2.1.2020 18:14

Prezidentka Zuzana Čaputová ocenila pri príležitosti 27. výročia vzniku SR 20 osobností spoločenského, kultúrneho, ako aj športového života, z toho troch in memoriam. Sú medzi nimi viaceré osobnosti, ktoré sa podieľali na boji proti totalite. Štátne vyznamenania udelila prezidentka ôsmim ženám a 12 mužom v historickej budove NR SR na Župnom námestí v Bratislave.

Váži si vzdor počas totality

„Každý, kto deň čo deň zodpovedne pracuje pre seba, svojich blízkych, pre svoju komunitu či región, pracuje aj pre svoju vlasť. Chcem sa vám preto všetkým poďakovať, že svojou obetavosťou prispievate k cieľu, ktorý by mal byť náš spoločný,“ uviedla v prejave k oceneným Čaputová. Prezidentka zároveň zdôraznila, že každý, kto svoju prácu robí najlepšie ako vie, kto háji hodnoty ľudskosti aj v neľahkých časoch a na úkor vlastného prospechu, je podľa nej vlastencom. „Našu úctu si zaslúžite vy všetci, ktorí pestujete čisté a korektné vzťahy s najbližšími, so svojimi kolegami, so svojimi oponentami a s každým, s kým prichádzate do kontaktu. Lebo dobré medziľudské vzťahy vytvárajú tak prepotrebný sociálny kapitál nevyhnutný k tomu, aby sa masa jednotlivcov žijúcich na spoločnom území premenila na spoločenstvo,“ povedala hlava štátu.

Rad bieleho dvojkríža I. triedy: česká právnička a politička Milada Horákova (in memoriam). Rad Ľudovíta Štúra I. triedy: vedec a politik Peter Zajac, poslední dvaja príslušníci Vysokoškolského strážneho oddielu generálov Goliana a Viesta Branislav Tvarožek a Martin Janec (in memoriam), prvý rómsky lekár v Československu Ján Cibuľa (in memoriam), politik František Mikloško, študentská líderka Nežnej revolúcie Zuzana Mistríková, profesorka Helena Barancová, tréner Tibor Soós, učiteľ informatiky Ondrej Demáček, športovec Jozef Plachý, virologička Silvia Pastoreková, riaditeľ gymnázia Pavel Sadloň, reportér Andrej Bán.

4o8a7618_ac1100ae-2a4d-bf79.jpg

Prezidentka zároveň zdôraznila, že všetci ocenení si bez akýchkoľvek pochybností ocenenie zaslúžia. Tiež pripomenula, že viacerí z ocenených sa angažovali pri udalostiach Novembra 1989. „Veď ako by sme mohli neoceniť hrdinov, ktorí v najhorších chvíľach našich dejín prejavili svoju statočnosť i odvahu a vzdorovali spoločenskému zlu bez ohľadu na to, akú konkrétnu tvár toto historické zlo malo? Nesmierne si vážim, že mu vzdorovali aj za cenu straty osobnej slobody a perzekúcie svojich blízkych,“ uviedla.

Štafetu od týchto osobností podľa Čaputovej následne úspešne prevzali ďalší ľudia, ktorí majú zvýšenú citlivosť na to, čo sa v našej spoločnosti deje a iniciatívne do týchto dejov vstupujú. „Ľudia, ktorí nečakajú, že niečo ‚sa‘ spraví samo, lebo žijú s naliehavým pocitom, ktorý im hovorí: Kto, ak nie my, kedy, ak nie teraz,“ povedala Čaputová.

Prezidentka doplnila, že považuje za česť a privilégium, že všetkým oceneným môže v mene republiky a jej obyvateľov poďakovať za všetko, čo urobili alebo ešte určite urobia. „Naša krajina potrebuje pre svoj úspešný rozvoj realistickú a inšpirujúcu víziu, potrebuje neustále zdokonaľovať infraštruktúru štátneho úspechu. Potrebuje toho ešte oveľa viac, ale podstatné je, že máme to najdôležitejšie, čo každá krajina pre svoj úspech potrebuje: Máme výnimočných ľudí s výnimočným prínosom pre svoju vlasť. Som preto veľmi poctená, že vám budem môcť odovzdať najvyššie vyznamenania, akými Slovenská republika disponuje,“ dodala Čaputová.

Na ceremoniáli sa zúčastnil aj predseda parlamentu Andrej Danko (SNS), predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD), predseda Ústavného súdu Ivan Fiačan, poslanci NR SR viacerí ministri a ďalší predstavitelia verejného života.

Symbol protikomunistického odporu

Radom bieleho dvojkríža I. triedy in memoriam ocenila prezidentka českú právničku a političku Miladu Horákovú, ktorá je považovaná za symbol protikomunistického odboja a odporu.

Pribinov kríž I. triedy: kameraman Igor Luther, umelec v oblasti filmového umenia Rudolf Urc.

4o8a7822_ac1100ae-2b3c-c9cc.jpg

Rad Ľudovíta Štúra I. triedy získali literárny vedec a politik Peter Zajac, poslední dvaja príslušníci Vysokoškolského strážneho oddielu generálov Goliana a Viesta Branislav Tvarožek a Martin Janec (in memoriam), takisto prvý rómsky lekár v Československu Ján Cibuľa (in memoriam) a politik František Mikloško. Rad Ľudovíta Štúra II. triedy si prevzali študentská líderka Nežnej revolúcie Zuzana Mistríková, profesorka Helena Barancová, tréner Tibor Soós, učiteľ informatiky Ondrej Demáček, športovec Jozef Plachý, virologička Silvia Pastoreková, riaditeľ gymnázia Pavel Sadloň a reportér Andrej Bán.

Pribinov kríž I. triedy si odniesli kameraman Igor Luther a umelec v oblasti filmového umenia Rudolf Urc, Pribinov kríž II. triedy získali sociologička Zora Bútorová, muzikologička Alžbeta Rajterová a historička architektúry Klára Kubičková. Vyznamenanie Pribinov kríž III. triedy si prevzala doktorka venujúca sa Downovmu syndrómu Mária Šustrová.

Pribinov kríž II. triedy: sociologička Zora Bútorová, muzikologička Alžbeta Rajterová a historička architektúry Klára Kubičková. Pribinov kríž III. triedy: doktorka venujúca sa Downovmu syndrómu Mária Šustrová.

Danko bol príjemne prekvapený

Prezidentkin výber 20 osobností je podľa premiéra Petra Pellegriniho veľmi vyvážený a laureáti si vyznamenania zaslúžia. "Je to prierez osobností zo všetkých súčastí nášho spoločenského a kultúrneho života. Ide o veľmi vyvážený výber pani prezidentky aj vzhľadom na to, že sme si v minulom roku pripomenuli 30. výročie Nežnej revolúcie. Mali sme tu aj možnosť pozdraviť ešte ľudí, ktorí osobne zasiahli do SNP," povedal Pellegrini s tým, že boli ocenení aj tí, ktorí na vedeckej úrovni dosahujú až svetové úspechy, a takisto športovci.

Predseda parlamentu Andrej Danko vyhlásil, že všetci vyznamenaní si ocenenie svojimi životnými príbehmi zaslúžili. "Príjemne ma prekvapilo ocenenie Milady Horákovej. Chcel by som všetkým oceneným zagratulovať. Dostať najvyššie štátne ocenenie SR je pre každého, kto žije v SR alebo má k nej väzbu, to najväčšie, čo môže v živote dosiahnuť. Gratulujem im a klaniam sa ich životnej púti," povedal Danko.

Udeľovanie vyznamenaní, najmä štátnych, je významnou formou uznania zásluh občanov Slovenska aj iných štátov. Ide o morálne a spoločenské ocenenie vynikajúcich jednotlivcov, výnimočne aj vojenských útvarov a vojenských zväzkov, ktoré majú zástavu.

Právo udeľovať štátne vyznamenania patrí k tradičným kompetenciám hláv štátov. Štátne vyznamenania sú rady (vyššie) a kríže (nižšie). Prezident udeľuje aj Rad Andreja Hlinku, Kríž Milana Rastislava Štefánika a Medailu prezidenta SR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok