Platy, spory, výhody, dane, tresty. Čo sa mení od nového roka

TA3 TASR SITA
2.1.2020 10:57

S príchodom roka 2020 nadobudli účinnosť viaceré zmeny, ktoré ovplyvnia život ľudí, dotknú sa štátnej kasy i politikov. Pozrite si niektoré z nich. Zvýšila sa napríklad minimálna mzda, polepšiť si majú aj rodiny, viac zdrojov má ísť aj na sociálne služby.

Zvyšujú sa platy hasičom aj učiteľom

Hasičom a Horskej záchrannej službe sa od nového roka zvýšili platy o desať percent. Podľa novej tabuľky by sa mali platy pohybovať od 690 eur až do 1825,5 eura v závislosti od rokov praxe a zaradenia do platovej triedy.

Platové tarify pedagogických a odborných zamestnancov, ako aj učiteľov vysokých škôl, výskumných a vývojových zamestnancov sa od 1. januára zvyšujú o desať percent, tak ako to bolo dohodnuté v kolektívnej zmluve. Pedagogickí a odborní zamestnanci napríklad v platovej triede štyri pracovnej triedy jeden dosiahnu platovú tarifu vo výške 738,50 eura. V deviatej platovej triede pracovnej triedy dva dosiahne tarifa výšku 1336 eur mesačne.

Menia sa aj platové tarify učiteľov vysokých škôl a výskumných a vývojových zamestnancov. Tí v platovom stupni jeden s počtom rokov praxe do dvoch v platovej triede šesť zarobia 807,50 eura. Najvyššia suma je v platovom stupni 14 s počtom rokov praxe nad 40 a v platovej triede 11. Suma tam dosahuje výšku 1706 eur.

Vyššia minimálna mzda

Minimálna mesačná mzda na Slovensku sa od začiatku roka zvyšuje zo súčasných 520 eur na 580 eur. Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu stúpa z 2,989 eura na 3,333 eura. Čistý príjem zamestnanca pracujúceho za minimálnu mzdu tak oproti tomuto roku rastie o 46,39 eura na 476,39 eura. Nie je za tým len zvýšenie hrubého zárobku o 60 eur, ale aj nárast nezdaniteľnej časti základu dane na rok 2020 z 19,2-násobku na 21-násobok životného minima, ktoré na jeseň schválil parlament.

Spolu s vyššou minimálnou mzdou od januára stúpajú aj príplatky za prácu v noci, v sobotu a nedeľu, ktoré sú naviazané na hodinovú minimálnu mzdu. Ľudia zarábajúci minimálnu mzdu si od začiatku roka už nebudú môcť znížiť zdravotné odvody o odvodovú odpočítateľnú položku. Tá v súčasnosti dosahuje 380 eur a klesá so zvyšujúcou sa hrubou mzdou zamestnanca, pričom pri hrubej mzde 570 eur sa už nedá uplatniť.

Za hodinu práce v noci sa príplatok zvýšil o 13 centov na 1,33 eura, za hodinu práce v sobotu o 17 centov na 1,67 eura a za hodinu práce v nedeľu o 34 centov na 3,33 eura.

Výrazne vyšší rodičovský príspevok

V oblasti rodinnej a sociálnej politiky budú mať rodičia nárok na vyšší rodičovský príspevok. Rodičom, ktorí poberali pred nástupom na rodičovskú dávku materské, sa zvýši príspevok z 270 na 370 eur. Pre rodičov, ktorým nevznikol nárok na materské, sa zvýši suma na 270 eur. Tento príspevok sa zvýši rodičom automaticky. Okrem toho mladí rodičia do 33 rokov budú mať nárok na päť týždňov dovolenky, tiež budú môcť rodiny požiadať o príspevok na športovú činnosť dieťaťa.

Rodičom sa mierne zvyšujú aj ďalšie dávky. Od 1. januára tohto roka suma prídavku na dieťa stúpla z 24,34 eura na 24,95 eura, výška príplatku k prídavku na dieťa sa zvýšila o 0,29 eura na 11,70 eura a výška sumy a príspevok pre rodičov prvákov vzrástla zo 100 eur na sumu 102,5 eura.

Spor bez poplatkov a staré exekúcie

Súdne poplatky pri všetkých individuálnych pracovnoprávnych a štátnozamestnaneckých sporoch sa zrušia. Účinnosť nadobudla novela zákona o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov. Zámerom úpravy je oslobodiť od platenia súdnych poplatkov skupinu konaní aj o konania, ktoré sa všeobecne týkajú individuálnych pracovnoprávnych vzťahov, štátnozamestnaneckých pomerov a služobných pomerov.

Exekúcie, ktoré sú staršie ako päť rokov a v ktorých sa za posledných 18 mesiacov nevymohlo minimálne 15 eur, môžu byť zastavené. Umožňuje to legislatíva z dielne ministerstva spravodlivosti, ktorá vstúpila do platnosti 1. januára. Opatrenie presadil minister Gábor Gál, pričom tému otvorila ešte jeho predchodkyňa Lucia Žitňanská. Napokon prešiel Gálov variant, ktorý zastaví staršie konania. Veritelia budú môcť svoje dlhy vymáhať ďalej, musia však podať nové návrhy.

Zadržanie vodičských preukazov

Šoféri už môžu za svoje podlžnosti na daniach prísť o vodičské preukazy. Do platnosti vstúpila novela daňového poriadku, ktorá zavádza novú formu daňovej exekúcie. Tou je práve zadržanie vodičského oprávnenia fyzickej osoby. Má ísť o preventívne opatrenie motivujúce daňových dlžníkov k plneniu svojich povinností. Týkať sa má iba daňových dlžníkov, ktorými sú fyzické osoby, najmä podnikatelia živnostníci, a iné fyzické osoby, napríklad, pri dlhoch na miestnych daniach.

„Exekúcia sa nebude týkať profesionálnych vodičov, pre ktorých je vodičský preukaz predpokladom výkonu povolania,“ konštatuje Rastislav Forgáč zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Pokuty za nepoužívanie eKasy

Prechodné obdobie, počas ktorého Finančná správa neudeľovala pokuty za nepripojenie registračných pokladníc k systému eKasa, sa na Silvestra 31. decembra skončilo. Od 1. januára môžu podnikatelia evidovať tržby už len prostredníctvom systému eKasa. Finančná správa bude dohliadať na plnenie zákonných povinností. Minimálna pokuta je 330 eur, vyšplhať sa však môže až na 20 000 eur, hrozí aj strata živnostenského oprávnenia.

Finančná správa eviduje, že niektorí podnikatelia začnú svoje podnikanie až neskôr v januári, resp. budú niektoré prevádzky z dôvodu dovoleniek a inventúr začiatkom januára zatvorené. "V takom prípade si musia podnikatelia eKasu zriadiť do termínu otvorenia a nemusí sa tak stať hneď k 1. januáru. Každopádne platí, že podnikateľ, ktorý bude od 1. januára 2020 prijímať tržbu, musí ju zaevidovať už iba cez systém eKasa, teda prostredníctvom online registračnej pokladnice alebo virtuálnej registračnej pokladnice," uviedla hovorkyňa Finančnej správy.

Aktuálne eviduje Finančná správa tržby v systéme eKasa už 181 976 pokladníc. To predstavuje 89 % z celkového počtu aktívnych klasických pokladníc spred apríla 2019, kedy bolo aktívnych 205 000 pokladníc.

Príspevky za športové zásluhy

Športovci, ktorí z významných medzinárodných športových podujatí priniesli medailu a prispeli k budovaniu dobrého mena Slovenska v zahraničí, budú dostávať príspevok za zásluhy v športovej oblasti. Odmenu im zaručí zákon o príspevku za zásluhy v športovej oblasti, ktorý nadobudol účinnosť.

Nárok na príspevok vzniká podľa zákona fyzickým osobám so slovenským občianstvom, spĺňať by však mali aj ďalšie podmienky. Zákon sa týka športových reprezentantov Československej republiky, Československej socialistickej republiky, Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky alebo Slovenskej republiky, ktorí sa v období od 28. októbra 1918 zúčastnili na medzinárodných športových podujatiach, ktoré definuje zákon.

Podmienkou na získanie príspevku je okrem slovenského občianstva a zisku zlatej, striebornej alebo bronzovej medaily aj vek aspoň 35 rokov.

Exprezidentom pozastavia výhody

Exprezidentom zvoleným do parlamentu sa pozastavia výhody. Začala platiť novela zákona o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov. Bývalí prezidenti, ktorí by sa po skončení mandátu stali poslancami NR SR, či nastúpili do inej ústavnej funkcie, prídu dočasne o svoje výhody, na ktoré majú nárok po odchode z Prezidentského paláca. Legislatíva reaguje na možnú situáciu, v ktorej by sa bývalý prezident stal napríklad poslancom NR SR, členom vlády, sudcom Ústavného súdu SR, predsedom Súdnej rady SR, sudcom, predsedom alebo podpredsedom Najvyššieho kontrolného úradu SR či generálnym prokurátorom.

Pokiaľ bývalý prezident začne vykonávať inú funkciu ústavného činiteľa, bude mu počas tohto obdobia pozastavené vyplácanie platu a nebude mu poskytovaná ochrana náležiaca prezidentovi. Prezidentovi po skončení sa výkonu jeho funkcie patrí doživotne plat vo výške platu poslanca NR SR. Patrí mu tiež ochrana podľa rozsahu určeného Úradom pre ochranu ústavných činiteľov.

Prísnejšie proti pedofílii

Podpora a propagácia sexuálnych patologických praktík, ako sú napríklad pedofília, zoofília či nekrofília, je novým trestným činom. Vyplýva to z novely Trestného zákona, ktorá už nadobudla účinnosť. Legislatívou z dielne poslancov koaličnej SNS sa do Trestného zákona doplnila skutková podstata nového trestného činu - podpora a propagácia sexuálnych patologických praktík.

Ak je propagácia týchto činov preukázateľne vykonávaná za účelom vzdelávacích, liečebných alebo výskumných aktivít, nebude považovaná za trestnú. Nová legislatíva má zabezpečiť ochranu spoločnosti voči podpore a verejnej propagácii rôznych sexuálnych patologických praktík a najzávažnejších porúch sexuálneho zamerania, ktorými sú pedofília, nekrofília a zoofília.

Sociálne služby, seniori, sporitelia

Viac zdrojov pôjde aj na sociálne služby. Minister práce Ján Richter vyčíslil, že sa zvyšuje rozpočet na sociálne služby, pričom prekračuje 156 miliónov eur a je o 9 miliónov eur vyšší ako vlani. Napríklad v prípade 6. stupňa odkázanosti zvýšenie predstavuje 42 eur na osobu a mesiac.

Viaceré zmeny čakajú aj dôchodcov. Od tohto roka sa bude približne 88 % dôchodkových dávok valorizovať o dôchodcovskú infláciu, teda o 2,9 %. V súvislosti so zastropovaním dôchodkového veku sa upúšťa od určovania dôchodkového veku prostredníctvom tzv. dôchodkového automatu. Vek sa po novom bude stanovovať v členení na ročníky, pohlavie a počet vychovaných detí prehľadne v tabuľke v prílohe zákona. Tiež sa zmení systém výpočtu minimálnych dôchodkov, a to naviazaním na priemernú mzdu. Odstránia sa aj nespravodlivosti pri československých dôchodkoch.

Zmeny čakajú aj sporiteľov v druhom pilieri, ktorým sa ustanovuje nový pomer krátenia dôchodkov vyplácaných zo sociálneho poistenia. Nová právna úprava zohľadňuje na účely krátenia aj odvody do rezervného fondu solidarity.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok