Viac pokoja ako nenávisti, zaželal premiér v prejave k vzniku SR

TA3 TASR
1.1.2020 14:28

Základnú ľudskú slušnosť, viac pokoja ako nenávisti a súdržnosť. Aj to si želá pre Slovensko do roku 2020 premiér Peter Pellegrini. Vo svojom novoročnom príhovore skonštatoval, že tieto hodnoty ako aj demokraciu a stabilitu treba udržiavať v nastávajúcom roku a aj po blížiacich sa parlamentných voľbách. Zdôraznil potrebu zodpovednej zmeny a dlhodobej vízie aj v súvislosti s novými výzvami.

Predseda vlády v súvislosti s blížiacimi sa voľbami zdôraznil, že záujmy štátu musia stáť nad záujmami politických strán a jednotlivcov. Podľa jeho slov musí aj situácia po voľbách smerovať k národnému zmiereniu a k tomu, aby bolo Slovensko naďalej slobodnou a demokratickou krajinou. Kritizoval "množstvo namyslených vyhlásení, kto s kým po voľbách určite nebude spolupracovať, a množstvo urážok voličov iných politických strán". Zdôraznil, že to ho najviac mrzí, pretože práve ľudia dávajú politikom mandáty. "Želajme si preto všetci v novom roku, aby sme si aj napriek vypätému predvolebnému času zachovali medzi sebou základnú ľudskú slušnosť, šírili viac pokoja ako nenávisti a udržali Slovensko demokratické a stabilné. Tieto hodnoty si musíme zachovať aj po parlamentných voľbách," dodal.

Uplynulý rok bol podľa neho rokom silných sociálnych opatrení a upevňovania zahraničných vzťahov. Množstvo opatrení, ktoré vláda i Národná rada SR prijali, podľa jeho slov smeruje k lepšej životnej úrovni všetkých ľudí na Slovensku. Zdôraznil, že každý slovenský občan, bez ohľadu na to, kde sa narodil, musí mať právo na kvalitné sociálne zabezpečenie, dostupnú zdravotnú starostlivosť, dobrú prácu za dobrý plat a kvalitné vzdelanie pre svoje deti. Poukázal tiež na viaceré kauzy minulého roka, ktoré znepokojovali spoločnosť a poukázal na prijaté opatrenia na očistenie justície, aby "sudcovia i prokurátori nielen konali nestranne a spravodlivo, ale tak aj neustále pôsobili v očiach ľudí a verejnosti".

Zároveň vyzdvihol dobré zahraničné vzťahy Slovenska a ocenil, ako Slovensko zvládlo svoje predsedníctvo v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe. Podľa jeho slov sa Slovensku podarilo ostať dôveryhodným partnerom aj napriek zložitým situáciám. Pripomenul tiež významné výročia v slovenskej histórii v uplynulom roku, ako napríklad výročie SNP či 17. novembra. Dodal, že v tomto roku si svet pripomenie 75. výročie ukončenia druhej svetovej vojny. Zdôraznil, že na odkazy takýchto udalostí netreba zabúdať, aby sa hrôzy minulosti neopakovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok