Mellov právnik: Vláda musí dokázať, že predstavuje hrozbu

TA3
3.8.2012 11:14

Prípad okolo slovenského občana Karola Mella zadržiavaného v Belize sa naďalej komplikuje a vyriešenie kauzy bude trvať dlhšie, ako sa pôvodne predpokladalo. Podľa jeho právneho zástupcu Godfreyho Smitha musia belizské orgány dokázať, že Slovák predstavuje pre miestnych obyvateľov "bezpečnostnú hrozbu".

Štvrtkové pojednávanie súdu, ktorý mal rozhodnúť o jeho vydaní do vlasti, preto odročili až na 10. augusta. Karol Mello medzitým stále zostáva vo väzbe.

"Predmetom pojednávania je jednoducho rozhodnúť o tom, či je môj klient Karol M. - slovenský občan s trvalým pobytom v Belize - zadržiavaný legálne alebo ilegálne," cituje Smitha belizská televízna stanica Channel 5. Ako dodáva, Belize nemá so Slovenskou republikou podpísanú dohodu o vzájomnom vydávaní podozrivých zločincov a miestne orgány preto musia dokázať, že Karol M. je pre Belizanov nebezpečný. "My si myslíme, že nie je," vyhlásil prominentný advokát, ktorý v minulosti pôsobil aj ako belizský minister zahraničných vecí.

Karola Mella zadržali 11. júla popoludní v San Pedro v štáte Belize. Išlo o celosvetovú akciu Interpolu, do ktorej bola zapojená aj slovenská polícia.

Prípad vyvolal rozruch po tom, ako sa Slovák napriek zadržaniu v Poľsku po niekoľkoročnom úteku opäť dostal rozhodnutím súdov na slobodu. Je obžalovaný z objednávky vraždy v prípade, v ktorom namiesto údajnej plánovanej obete prišli o život žena a dieťa. Obvinený je aj z vraždy niekdajšieho bossa bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho, ktorého zabili v roku 2004 a ďalších dvoch prípadoch vrážd Jozef G. a Františka M.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok