Lupič z Valkovho domu môže vyviaznuť s dohodou o vine a treste

TA3 TASR
31.12.2019 11:54

Senát Okresného súdu v Pezinku na neverejnom zasadnutí neodmietol obsah návrhu dohody o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor Generálnej prokuratúry s Jaroslavom Klinkom obvineným z lúpeže v prípade vraždy advokáta Ernesta Valka. Informoval o tom hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

"Senát OS Pezinok na dnešnom neverejnom zasadnutí preskúmal obsah návrhu dohody o vine a treste v zmysle paragrafu 331 odseku 1 Trestného poriadku, pričom rozhodol tak, že návrh GP SR súd neodmietol. Preto vytýčil termín verejného zasadnutia na 31. januára 2020 o 9.30 h, keď sa bude rozhodovať o schválení/neschválení návrhu dohody o vine a treste," objasnil ďalej Adamčiak. Na neverejnom zasadnutí neboli prítomné procesné strany.

Jaroslav Klinka je v prípade vraždy advokáta Valka obvinený z lúpeže a nie zo samotnej vraždy.

Prokurátor GP Jozef Kandera uzavrel dohodu s Jaroslavom Klinkom koncom mája. Klinka je v prípade vraždy advokáta Valka obvinený z lúpeže a nie zo samotnej vraždy. "Dohodu som uzavrel z toho dôvodu, že Jaroslav K. výraznou mierou pomohol orgánom činným v trestnom konaní pri objasnení vraždy Valka. Bez jeho pričinenia by nebolo došlo k objasneniu tohto skutku. Výpoveď Jaroslava K. sa potvrdila výsledkami vyšetrovacieho pokusu vo Valkovom dome a následnými doplnenými znaleckými posudkami," povedalv júni Kandera.

Obvinený Klinka označil za strelca Jozefa Radiča, ten však vinu odmieta. Kandera Klinkovi navrhuje trest odňatia slobody na sedem rokov a dva mesiace. Odpykať by si ho mal v ústave so stredným stupňom stráženia. Klinku odsúdil v roku 2017 OS v Žiari nad Hronom za trestný čin lúpeže na trest odňatia slobody vo výmere šesť rokov a osem mesiacov.

Valko bol zavraždený vo svojom dome v Limbachu v roku 2010. Po viac než ôsmich rokoch policajti ukončili vyšetrovanie vraždy s návrhom na obžalobu dvoch páchateľov, 43-ročného Jozefa Radiča a 45-ročného Jaroslava Klimku, ktorých motívom bolo podľa polície lúpiť vo Valkovom dome. Po Valkovom návrate mali do domu vniknúť a Radič mal právnika streliť do hrudníka, čím mu mal spôsobiť smrteľné zranenie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok