Kofi Annan odstúpil, vinu na seba hádže Západ s Východom

SITA, TASR
3.8.2012 11:22

Rezignácia osobitného vyslanca OSN pre Sýriu Kofiho Annana rozbúrila diplomatické vody. Podľa Nemcov a USA za ňu môže Východ, Rusko a Irán si myslia opak.

Kofi Annan odstúpil, vinu na seba hádže Západ s Východom
SITA

Západ ukazuje na Čínu a Rusko

Za Annanovu rezignáciu je podla Nemecka zodpovedné predovšetkým Rusko a Čína. Ich postoj k rezolúciám, ktoré na pôde Bezpečnostnej rady OSN spoločne odmietli trikrát podporiť, je podľa ministra zahraničných vecí Guida Westerwelleho hlavným dôvodom jeho odchodu.

Rovnaký názor vo štvrtok vyjadrila aj vláda vo Washingtone, pričom samotný ghanský diplomat označil za hlavnú príčinu svojho odchodu slabú politickú podporu pre jeho šesťbodový mierový plán a pokračujúce "ukazovanie prstom a vzájomné obviňovanie" v rámci BR OSN.

Na štvrtkovú rezignáciu zareagovala prostredníctvom svojej vysokej predstaviteľky pre zahraničnú politiku Catherine Ashtonovej aj EÚ. Šéfka európskej diplomacie vyjadrila "hlbokú ľútosť" a vyzvala na okamžité nájdenie náhrady na post osobitného vyslanca pre Sýriu, kde už 17. mesiac prebieha povstanie proti režimu prezidenta Baššára al-Asada.

Irán: Annanov mierový plán podkopali

Irán obvinil krajiny, zasahujúce do vnútorných záležitostí Sýrie, zo zlyhania Annanovho mierového plánu.
"Niektorým zasahujúcim krajinám sa nepáčili Annanove snahy na zastavenie dodávok zbraní do Sýrie a ukončenie teroristických činov. Kedykoľvek Annanov plán uspel v jednej oblasti, v inej došlo k nárastu teroristických akcií," vyhlásil hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Ramín Mehmanparast, ako ho citovali svetové tlačové agentúry.
Všetky štáty, ktorým záleží na stabilite a bezpečnosti Sýrie, by podľa neho mali vyvinúť spoločné úsilie smerujúce k nadviazaniu mierových rozhovorov medzi sýrskou vládou a opozíciou.
V podobnom zmysle sa vyjadril aj ruský viceminister zahraničných vecí Gennadij Gatilov. Podľa neho sa niektoré krajiny "poctivého medzinárodného sprostredkovateľa" chceli zbaviť, aby si uvoľnili cestu k použitiu sily.

Annan: Vyriešiť si to musia Obama s Putinom

Čerstvo rezignovaný osobitný vyslanec OSNkrátko po svojom odchode vyzval mocné štáty združené v Bezpečnostnej rade na nájdenie okamžitého riešenie konfliktu v blízkovýchodnej krajine. Hlavný diel zodpovednosti by podľa ghanského diplomata mali niesť prezidenti USA a Ruska, teda Barack Obama a Vladimir Putin.

Ako napísal pre denník Financial Times, vojenská intervencia sama o sebe by úspech nepriniesla, no navrhované nekonzistentné "politické riešenie bolo odsúdené na zánik".

"Sýriu stále možno zachrániť pred najhoršou kalamitou. Vyžaduje si to však odvahu a vodcovstvo, najmä od stálych členov BR OSN vrátane prezidentov Putina a Obamu. Ukazovanie prstom a vzájomné obviňovanie je škodlivé," dodal Annan, ktorý vo štvrtok oznámil koniec svojim snahám o nájdenie riešenia humanitárnej krízy v Sýrii, kde už 17 mesiacov zúri povstanie proti režimu prezidenta Baššára al-Asada.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok