Rozhodnutie o vydaní Mella opäť odložili

TASR
2.8.2012 22:34

Najvyšší súd v Belize vo štvrtok zatiaľ nerozhodol o vydaní Karola Mella, ktorý je na Slovensku obžalovaný v kauze dvojnásobnej vraždy v Moste pri Bratislave a spoluobvinený z vraždy bratislavského bossa Čongiho, naspäť na Slovensko.

Rozhodnutie o vydaní Mella opäť odložili
TA3

TASR to dnes potvrdila advokátska kancelária Godfrey P. Smitha bez uvedenia ďalších podrobností. Právny zástupca Smith, bývalý trojnásobný minister Belize, exgenerálny prokurátor a politik, je stály presvedčený, že jeho klient je vo väzbe neoprávnene. K dispozícii má čistý register trestov Karola Mella a argumentuje mimo iného tým, že do krajiny vstúpil legálne.

Súd mal rozhodovať o vydaní Slováka už v utorok 31. júla, no pojednávanie na ktoré Karola M. eskortovali v putách však napokon odročili na dnes. Odročenie kritizoval advokát Karola M., s tým že proces belizské orgány zdržiavajú.

Belizský minister pre imigráciu Godwin Hulse na záver minulého týždňa uviedol, že jeho vláda je odhodlaná vyhostenie slovenského občana nakoniec presadiť. A to napriek tomu, že Belize nemá so Slovenskou republikou uzavretú zmluvu o vydávaní osôb na trestné stíhanie. Podľa neho by sa mal Karol Mello zodpovedať zo vznesených obvinení úradom svojej vlasti. V prípade, že bude oslobodený, môže sa opäť vrátiť na Belize, kde má legálne povolenie na trvalý pobyt.

Najvyšší súd Belize vydal 17. júla príkaz proti deportácii, premiestneniu alebo vyhosteniu Karola Mella "Na základe tohto rozhodnutia nemôže byť môj klient premiestnený z Belize v lehote najmenej do nasledujúcich 28 dní. Belize nemá so Slovenskom zmluvu o extradícii, z tohto dôvodu nemôže byť Karol M. vydaný. Ak chce vláda Belize zrušiť jeho trvalý pobyt a vyhostiť ho, najprv musí dovoliť jeho právnikom, aby ho obhajovali a vystupovali v jeho záujme," zdôraznil vtedy pre TASR právny zástupca Karola Mella.

"Premiestnený, deportovaný alebo vyhostený z Belize môže byť len vtedy, keď predstavuje hrozbu pre blaho alebo verejnú bezpečnosť Belize, čo tak nie je," zdôraznil ďalej advokát, ktorý však už za posledné dni neposkytuje k prípadu ďalšie, respektíve minimálne informácie a kritizuje médiá, či majú dôkazy o vine jeho klienta.

Podľa belizských zdrojov však Karol Mello nepravdivo v emigračnom formulári odpovedal na otázky, ktoré sa vzťahovali na to, či bol zapojený do trestného stíhania, alebo bolo voči nemu vedené vyšetrovanie.
Karola Mella zatkli v stredu 11. júla v Belize viac ako rok po tom, čo ho prepustili z väzenia v Bratislave. Obvinený je zo zorganizovania vraždy bývalého policajta v Moste pri Bratislave v roku 2004.

Akcia však vrahom nevyšla a namiesto expolicajta prišli o život jeho družka a desaťročný syn. Polícia Karola Mella a ďalšie štyri v slovenskom podsvetí známe osoby nedávno obvinila aj z účasti na vražde bossa sýkorovcov Petra Čongrádyho. Zastrelený bol v septembri 2004 pred pizzeriou v bratislavskej Petržalke.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok