V dome rabína útočil mačetou maskovaný muž, hlásia ranených

TA3 TASR
29.12.2019 06:42

Päť ľudí dobodal v sobotu maskovaný útočník v dome rabína v americkom štáte New York. Podozrivého útočníka zadržali.

Niekoľko štátnych a miestnych predstaviteľov opísalo miesto útoku ako synagógu. K útoku došlo v sobotu večer miestneho času v Monsey v okrese Rockland počas osláv židovského sviatku Chanuka. Podľa organizácie Orthodox Jewish Public Affairs Council, skrátene OJPAC, piatich zranených previezli do nemocníc. Dvaja sú v kritickom stave, pričom jeden z dvojice bol bodnutý najmenej šesťkrát. Organizácia OJPAC predtým informovala, že útok sa odohral v dome chasidského rabína a že všetci zranení sú chasidi.

Generálna prokurátorka New Yorku Letitia Jamesová vyjadrila "hlboké znepokojenie". "Pre akékoľvek činy z nenávisti existuje nulová tolerancia a túto hroznú situáciu budeme aj naďalej sledovať," napísala na Twitteri.

Agentúra DPA s odvolaním sa na televíziu CBS New York a denník The New York Times uviedla, že páchateľ útočil mačetou. Z miesta činu utiekol autom. Polícia neskôr oznámila, že auto vypátrala a podozrivého zatkla.

Útok v dome rabína odsúdil aj americký prezident Donald Trump, ktorý ho popísal ako "hrozný" antisemitský útok. "Všetci sa musíme spojiť, aby sme bojovali proti zhubnej pliage antisemitizmu, konfrontovali ju a zlikvidovali. (Moja manželka) Melania a ja želáme obetiam rýchle a úplné uzdravenie," napísal Trump na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok