Turistom pomohli záchranári, uviazli v doline s malým dieťaťom

TA3 TASR
28.12.2019 18:30

Štvorčlenná skupina slovenských turistov vrátane osemročného dieťaťa uviazla dopoludnia pre nepriaznivé počasie vo Furkotskej doline. Ako o tom informovala Horská záchranná služba na svojej internetovej stránke, dostať sa na Chatu pod Soliskom skupine pomohli horskí záchranári.

Turistom pomohli záchranári, uviazli v doline s malým dieťaťom
Facebook.com/hzs.sk

Ako záchranári uviedli, chata bola i pôvodným cieľom štvorice turistov. "Počas výstupu popod šesťsedačkovú lanovku na zjazdovke Furkota však v silnom vetre, hmle a snežení stratili orientáciu a zišli do Furkotskej doliny. Aj napriek takmer nulovej viditeľnosti sa im podarilo dostať až k rázcestníku na Škutnastej poľane, odkiaľ už privolali pomoc. Po náročnom brodení sa v hlbokom snehu cez kosodrevinu boli značne vyčerpaní a v extrémnych poveternostných podmienkach bolo pre nich nemožné sa zorientovať," opísala následné udalosti HZS s tým, že na pomoc im odišli záchranári z oblastného strediska HZS Vysoké Tatry.

Keďže bola pre silný vietor sedačková lanovka na Solisko mimo prevádzky, na chatu ich vyviezli pracovníci strediska na snežnom pásovom vozidle. Odtiaľ už pokračovali k postihnutým pešo. Po vyšetrení a zateplení turistov horskí záchranári odprevadili na chatu. "Odtiaľ boli všetci opäť snežným pásovým vozidlom zvezení na Štrbské Pleso, odkiaľ už turisti pokračovali samostatne," uzavrela HZS s tým, že za úspech záchrannej akcie vďačí aj prevádzkovateľovi a pracovníkom strediska, ktorí záchranárom pomohli pri preprave.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok