Annan končí vo funkcii osobitného vyslanca pre Sýriu

SITA
2.8.2012 18:57

Kofi Annan už nebude spoločným osobitným vyslancom OSN a Ligy arabských štátov (LAŠ) pre Sýriu. Vo štvrtok o tom informoval samotný generálny tajomník OSN Pan Ki mun, ktorý nad tým vyjadril "hlboké poľutovanie". Annan nastúpil na túto pozíciu ešte 23. februára.

Annan končí vo funkcii osobitného vyslanca pre Sýriu
SITA

"Rád by som pánovi Annanovi vyjadril moju hlbokú vďaku za jeho odhodlané a odvážne úsilie, ktoré vykonal v pozícii spoločného osobitného vyslanca pre Sýriu," uvádza sa v Panovom oficiálnom stanovisku. Mierotvorca si podľa neho zaslúži "obrovské uznanie". Annana však z funkcie neodvolajú, iba mu nepredĺžia mandát, ktorý mu vyprší 31. augusta. Šéf OSN už podľa vlastných slov rokuje s LAŠ o jeho nástupcovi.

V oficiálnom stanovisku sa presné dôvody Annanovho odstúpenia neuvádzajú. Osobitný vyslanec chcel krízu v Sýrii riešiť implementovaním špeciálneho šesťbodového plánu, ten sa však nikdy úplne nenaplnil a násilie v blízkovýchodnej krajine aj v týchto dňoch naďalej pokračuje. Aktivisti odhadujú, že sýrske nepokoje si od marca minulého roka vyžiadali už 20-tisíc obetí. Ďalšie desiatky tisíc obyvateľov museli z krajiny utiecť.

Annan odôvodnil odchod z funkcie nedostatočnou podporou

Konflikt v Sýrii vedený čoraz viac vojenskými prostriedkami a jasná nejednotnosť v BR OSN podľa Annana zmenili situáciu natoľko, že nie je možné, aby úspešne vykonal svoj mandát nájdenia politického riešenia. "Pokým sýrsky ľud zúfalo žiada činy, pokračuje v Bezpečnostnej rade vzájomné pripisovanie si viny," povedal Annan pred novinármi v Ženeve.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun predtým oznámil, že Annan požiadal OSN a LAŠ, aby mu už neobnovili mandát, ktorý vyprší 31. augusta. Obe organizácie sa podľa Pana pokúsia rýchlo nájsť Annanovho nástupcu.
"Svet je plný bláznivých ľudí, ako som ja. Takže nebuďte prekvapení, ak generálny tajomník Pan Ki-mun nájde niekoho, kto dokáže urobiť lepšiu prácu ako ja," dodal Annan s tým, že úsilie v otázke Sýrie by malo byť stále zamerané na politickú zmenu, čo znamená, že sýrsky "prezident (Bašár) Asad bude musieť skôr či neskôr odísť".

Biely dom uviedol, že rezignácia Annana poukazuje na to, že Rusko a Čína nepodporili kroky proti Asadovi v BR OSN. Podľa hovorcu Bieleho domu Jaya Carneyho nebola sýrska vláda nikdy ochotná prijať Annanov mierový plán zahŕňajúci prímerie a pozorovateľov v krajine. Carney dodal, že USA budú naďalej spolupracovať s partnermi v úsilí zastaviť násilie a sú stále proti posielaniu zbraní povstalcom.

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin uviedol, že Moskva rozhodnutie Annana ľutuje a dúfa, že mesiac, ktorý mu na poste vyslanca ostáva, využije čo najefektívnejšie. Podľa Čurkina mierové úsilie Annana oslabovali už od začiatku naopak západné veľmoci nesúhlasom s "rozumnými a vyváženými návrhmi" v BR OSN.

V podobnom duchu sa podľa tlačovej agentúry Interfax vyjadril i ruský prezident Vladimir Putin, ktorý označil situáciu v Sýrii za tragédiu. "Kofi Annan je veľmi vážený človek, vynikajúci diplomat a veľmi slušný človek, takže je to naozaj škoda," povedal Putin v Londýne. Vyjadril nádej, že úsilie medzinárodného spoločenstva smerujúce k ukončeniu násilia bude pokračovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok