Poslanci strávili v pléne 69 dní, konali sa aj mimoriadne schôdze

TA3 TASR
27.12.2019 08:22

Poslanci parlamentu strávili v druhom polroku 2019 v pléne celkovo 29 rokovacích dní. Pôvodne naplánovaných ich v harmonograme schôdzí bolo 35. Do lavíc zasadli zákonodarcovia počas desiatich schôdzí, z toho šesť bolo mimoriadnych a na jednej skladali sľub poslanci. Za celý rok 2019 rokovali celkovo 69 dní.

Poslanci strávili v pléne 69 dní, konali sa aj mimoriadne schôdze
SITA/Diana Černáková

Pokúsili sa odvolať premiéra

Riadne schôdze parlamentu boli tri, najkratšia bola posledná, 53. schôdza na prelome novembra a decembra, ktorá trvala sedem dní. Štyri mimoriadne schôdze parlamentu sa týkali odvolávania. Premiér Peter Pellegrini mal čeliť odvolávaniu dvakrát, 48. schôdzu parlamentu sa však nepodarilo otvoriť pre neúčasť poslancov. Následne opozícia iniciovala ďalšiu schôdzu s rovnakým zámerom. Tú sa otvoriť podarilo, premiéra však poslanci neodvolali. Pokusom o odvolanie čelil pre kauzu bývalej štátnej tajomníčky Ministerstva spravodlivosti SR Moniky Jankovskej.

Odvolávaniu mal v pléne čeliť aj bývalý podpredseda parlamentu Martin Glváč, a to pre jeho údajné kontakty s Marianom Kočnerom. Poslanci však na konci septembra neschválili program 52. schôdze. Glváč napokon z funkcie odstúpil sám. Štvrtýkrát iniciovala opozícia mimoriadnu schôdzu pre presunutie väčšiny bodov programu poslednej riadnej tohtoročnej schôdze parlamentu.

Procedurálny návrh na ich presunutie predložil poslanec NR SR a predseda Smeru-SD Robert Fico, argumentoval potrebou vytvorenia dostatočného priestoru na prerokovanie štátneho rozpočtu. Opozícia namietala porušovanie svojho práva predkladať zákony.

Posledné rokovania inicioval Smer

Posledné dve mimoriadne rokovania parlamentu inicioval vládny Smer-SD a jeho predseda Fico, plénum malo rozhodnúť o návrhu uznesenia k návratu investičného zlata z Veľkej Británie na Slovensko. V pléne však ani jeden deň nebol dostatok poslancov, parlament preto nebol uznášaniaschopný a o návrhu nehlasoval.

Presunutie väčšiny bodov z poslednej tohtoročnej schôdze výrazne ovplyvnilo dĺžku jej trvania. Namiesto 12 pôvodne plánovaných dní trvala sedem. Zvyšné dve riadne schôdze trvali obe po desať dní. V prvom polroku 2019 strávili poslanci v pléne o niekoľko dní viac, a to 40. Za celý rok 2019 to bolo dokopy 69 rokovacích dní.

Poslanci absolvovali dovedna 18 schôdzí, z toho jedna bola slávnostná, na ktorej sa konala inaugurácia prezidentky SR Zuzany Čaputovej, na začiatku septembra zas skladali sľub noví poslanci. Dokopy bolo v roku 2019 deväť mimoriadnych schôdzí, odvolávania sa týkalo šesť z nich.

V prvom polroku 2019 strávili poslanci v pléne o niekoľko dní viac, a to 40. Za celý rok 2019 to bolo dokopy 69 rokovacích dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok