Fotogaléria: V týchto častiach sveta pozorovali ojedinelé zatmenie

TA3 TASR
26.12.2019 10:11

Obyvatelia pásma od Saudskej Arábie cez Omán po Indiu a Singapur mali možnosť pozorovať ojedinelý astronomický jav - prstencové zatmenie Slnka. Mnohí nadšenci svoje fotografie zdieľali na internete, ale v mnohých lokalitách pozorovanie Slnka znemožnilo nepriaznivé počasie.

Zlé podmienky hlásili aj z indickej metropoly Naí Dillí, kde pozorovanie čiastočného zatmenia Slnka prekazil smog a oblačnosť. Svoje sklamanie na sociálnej sieti Twitter zdieľal aj premiér Naréndra Módí. V južnej Indii, v štáte Tamilnádu, sa ľudia zišli na plážach, aby mohli sledovať tento jav. Zatmenie Slnka dokonca v Indii zasiahlo do harmonogramu kriketových zápasov, keď kvôli nemu o dve hodiny posunuli začiatok zápasu medzi Bombajom a Rádžkotom.

Východoindický štát Urísa vyhlásil dokonca pre zatmenie Slnka štátny sviatok a všetky vládne úrady, súdy, školy a univerzity zostali vo štvrtok zatvorené. Prstencové zatmenie Slnka malo byť viditeľné najmä v juhovýchodnej Ázii a na Arabskom polostrove. Čiastočná fáza bude pozorovateľná v malej časti východnej Európy, veľkej časti Ázie, v severnej a západnej Austrálii, vo východnej Afrike, ako aj v Tichom a Indickom oceáne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok