Herečka, politička, spisovateľka. Zomrela Taťana Fischerová

TA3 TASR
25.12.2019 19:54

Vo veku 72 rokov zomrela v stredu bývalá česká herečka, spisovateľka a politička Taťana Fischerová. Informoval o tom český Deník N, ktorý sa odvolal vyjadrenie Moniky Šatavovej, bývalej asistentky Fischerovej. Podľa portálu Novinky.cz Fischerovej úmrtie potvrdila aj riaditeľka Českého helsinského výboru Lucie Rybová.

Herečka, politička, spisovateľka. Zomrela Taťana Fischerová
reprofoto Youtube.com

Šatavová pre Deník N dodala, že Táňa Fischerová zomrela po dlhej chorobe v stredu popoludní. Fischerová sa okrem herectva roky venovala aj charite a politickej činnosti. V rokoch 2002 až 2006 bola poslankyňou a aj vďaka jej hlasu fungovala vtedajšia koalícia so sociálnymi demokratmi a ľudovcami, napísal Deník N. V roku 2013 kandidovala ako nezávislá aj v prezidentských voľbách.

Vo filme debutovala v roku 1961 v dráme Kohout plaší smrt. Hrala aj vo filmoch Hotel pro cizince (1966), Lev s bílou hřívou (1986) nebo Svědek umírajícího času (1989). Po roku 1989 sa objavila napr. v seriáli Konec velkých prázdnin (1994). Ako divadelná herečka pôsobila v Činohernom klube Praha, v Divadle Jiřího Wolkera i na voľnej nohe.

Bola členkou správnej rady Nadácie Dagmar a Václava Havlovcov Vize 97 a členkou správnej a dozornej rady spoločnosti Knihovna Václava Havla. V polovici roku 2012 Fischerová oznámila, že sa bude uchádzať v priamej voľbe o post hlavy štátu. V prvom kole volieb získala 3,23 percenta hlasov, čo stačilo na siedme miesto.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok