Počet volaní záchranárov na Štedrý deň stúpol, aké boli dôvody?

TA3 SITA
25.12.2019 11:56

Najmä k bolestiam brucha, problémom s tlakom a dýchaním volali počas Štedrého dňa záchranárov. Dvom seniorom už zdravotní záchranári nedokázali pomôcť.

Ako informovala hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR Alena Krčová, počas 24. decembra volali záchranárov k dvom úmrtiam mimo domova. „V okrese Veľký Krtíš zomrel starší muž a v okrese Krupina taktiež senior, ktorý sa utopil v potoku,“ konkretizovala Krčová.

Celkovo záchranná zdravotná služba zasahovala v utorok v 1 422 prípadoch. Počet volaní na tiesňovú linku bol podľa slov Krčovej „oveľa vyšší, časť z nich sme vyriešili konzultáciou, odbornou radou pre pacienta, prípadne jeho smerovaním k lekárovi bez vyslania ambulancie záchrannej zdravotnej služby“.

Operátori z tiesňovej linky 155 vysielali záchranárov najčastejšie k akútnym bolestiam brucha, prípadom zvýšeného tlaku a sťaženého dýchania. Najviac zásahov zaznamenali v Košickom kraji, v ktorom potrebovalo pomoc 246 pacientov. Naopak, najmenej v Trnavskom kraji, kde záchranári pomohli 143 pacientom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok