V USA ju odsúdili za špionáž. Butinová bude pomáhať krajanom

TA3 TASR
24.12.2019 15:59

Marija Butinová, odsúdená v USA za špionáž, sa stala členkou poradného orgánu pri úrade ruskej splnomocnenkyne pre ľudské práva, kde bude mať na starosti pomoc ruským občanom, ktorí sa dostali do problémov v zahraničí.

V USA ju odsúdili za špionáž. Butinová bude pomáhať krajanom
SITA/AP

"Dnes zasadne expertná rada, kde ju (Butinovú) predstavím ako novú členku. Myslíme si, že bude veľmi užitočná pri ochrane práv našich spoluobčanov, ktorí sa dostali do ťažkej situácie za hranicami," uviedla splnomocnenkyňa pre ľudské práva Taťjana Moskaľkovová.

Butinová (31) sa vlani v decembri priznala k sprisahaniu, v rámci ktorého mala v Spojených štátoch pôsobiť ako neregistrovaná zahraničná agentka. Pripisujú jej vytváranie väzieb s lobistickou skupinou Národné združenie držiteľov zbraní v súvislosti s presadzovaním snáh Kremľa o ovplyvnenie kampane pred americkými prezidentskými voľbami v roku 2016.

Butinová sa zdržiavala v Spojených štátoch na základe študentského víza. V júli 2018 ju zatkli a v apríli 2019 odsúdili na 18 mesiacov odňatia slobody. Do vlasti sa mladá Ruska vrátila 26. októbra. Ruská vláda tvrdí, že americké orgány Butinovú k priznaniu donútili.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok