Najhoršia invázia za dekády. Úrodu farmárov ničí agresívny hmyz

TA3 TASR
23.12.2019 21:48

Somálski farmári naliehajú na vládu a medzinárodné spoločenstvo, aby im pomohli ochrániť ich úrodu pred inváziou kobyliek, ktorá spôsobuje, že mnohí nie sú schopní živiť svoje rodiny.

Bojujú o farmu

"Kobylky už vyplienili naše pastviny, takže teraz bojujeme aspoň o záchranu našej farmy, kde pestujeme melóny a fazuľu. Nie sme však schopní úrodu chrániť, a preto vyzývame somálsku vládu a medzinárodné spoločenstvo, aby nám pomohli," uviedol jeden z poľnohospodárov v poloautonómnej oblasti Galguduud.

Agresívny hmyz už v Somálsku a susednej Etiópii zničil 70.000 hektárov poľnohospodárskej pôdy, čo ohrozuje zásoby potravín v oboch krajinách. Ide o najhoršiu inváziu kobyliek v tomto regióne za uplynulých 70 rokov, uviedla Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo. Priemerný roj kobyliek zničí úrodu, z ktorej by mohlo jeden rok žiť 2500 ľudí. Letecký postrek pesticídmi, ktorý FAO považuje za "ideálne kontrolné opatrenie", však znemožňujú konflikty a chaos na väčšine územia Somálska.

Kobylky vyhlásili za halál

Situáciu zhoršuje nezvyčajne vysoké množstvo zrážok a cyklón Pawan, ktoré si vo východnej Afrike vyžiadali v uplynulých mesiacoch už stovky mŕtvych. Ak sa postup kobyliek nepodarí zastaviť, škodcovia sa pravdepodobne rozšíria aj do ďalších susedných krajín, varuje FAO. Experti tvrdia, že za prudko sa meniacimi vzorcami počasia v tomto regióne stoja vo veľkej miere klimatické šoky.

Obyvatelia somálskeho mesta Adado obliehaného kobylkami bojujú proti nájazdom týchto škodcov a s tým súvisiacej potravinovej kríze nezvyčajným spôsobom - začali ich jesť. Islamskí duchovní totiž vyhlásili kobylky za halál, čo znamená, že podľa islamskej tradície je ich konzumácia prípustná. Na sociálnych sieťach i v televíznom vysielaní medzitým začali kolovať zábery ľudí pečúcich a pojedajúcich kobylky. Niektorí miestni obyvatelia tvrdia, že tento hmyz je "lahodný".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok