Londýnske derby zatienil rasizmus, prvýkrát použili protokol FIFA

TA3 SITA
23.12.2019 10:46

V zápase 18. kola najvyššej anglickej futbalovej súťaže 2019/2020 medzi Tottenhamom Hotspur a FC Chelsea (0:2) sa prvýkrát v histórii Premier League dostal k slovu protokol Medzinárodnej futbalovej federácie týkajúci sa diskriminačného správania na štadiónoch. Spúšťačom boli rasistické ataky na obrancu hostí Antonia Rüdigera, ktorého publikum počastovalo tzv. opičími zvukmi.

Londýnske derby zatienil rasizmus, prvýkrát použili protokol FIFA
SITA/AP

K spomenutým incidentom došlo počas druhého polčasu stretnutia na White Hart Lane. Kapitán Chelsea César Azpilicueta ohlásil neprístojnosti fanúšikov hlavnému rozhodcovi Anthonymu Taylorovi, ktorý sa odhodlal k implementácii protokolu FIFA a hlásateľ na štadióne následne vyzval divákov, aby prestali s diskriminačným správaním.

Rasizmus na prestížnom zápase dvoch londýnskych protivníkov úplne zatienil športový aspekt - šesťbodový náboj duelu, konfrontáciu trénera "Spurs" Josého Mourinha s bývalým klubom, ako aj stretnutie učiteľa a žiaka, keďže kouč Chelsea Frank Lampard v tomto klube v minulosti hrával pod vedením Mourinha.

"Všimol som si, že rozhodca postupuje v súlade s protokolom. Prišiel za štvrtým rozhodcom, neskôr za mnou a Frankom Lampardom a vysvetlil nám, čo sa stalo," poznamenal Mourinho k udalostiam na tribúnach. "Vieme o takomto správaní a sme z toho veľmi znepokojení. Spoločne to musíme zastaviť a dúfam, že sa nám to čo najskôr podarí. Je to problém nielen vo futbale, ale aj v každodennom živote," nadviazal Azpilicueta.

Protokol FIFA v boji proti rasizmu na štadiónoch počíta s tromi krokmi. Prvým je výzva hlásateľa smerom k divákom, druhým je prerušenie stretnutia a odchod hráčov do šatní, kým sa situácia neupokojí. V prípade, že diskriminačné správanie pokračuje, tretím krokom má byť predčasné ukončenie zápasu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok