Kolonializmus bol chybou, vyhlásil Macron. Vyzval na priateľstvo

TA3 TASR
22.12.2019 08:01

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas návštevy Pobrežia slonoviny - bývalej francúzskej kolónie v západnej Afrike - vyhlásil, že "kolonializmus bol vážnou chybou". Macron v najväčšom meste Pobrežia Slonoviny, Abidjane, uviedol, že o Francúzsku sa často hovorí, že má "hegemonistické názory a výhody plynúce z kolonializmu, ktorý bol vážnou chybou".

"Patrím ku generácii, ktorá nebola" súčasťou koloniálnej éry, uviedol. "Africký kontinent je mladý kontinent," povedal. "Tri štvrtiny vašej krajiny nikdy nepoznali kolonializmus," vyhlásil vo svojom prejave domácemu obyvateľstvu a vyzval mladých Afričanov, aby "budovali nové partnerstvo priateľstva s Francúzskom".

Macron počas svojej predvolebnej kampane vyvolal vášne, keď francúzsku kolonizáciu Alžírska označil za "zločin proti ľudskosti".

V televíznom rozhovore v roku 2017 uviedol, že francúzske počínanie v Alžírsku, ktoré po ôsmich rokoch vojny dosiahlo nezávislosť v roku 1962, bolo "skutočne barbarské a tvorí súčasť našej minulosti, s ktorou sa musíme vyrovnať tak, že sa ospravedlníme".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok