Baletná škola má problém. Žiakov v nej obťažovali a nabádali fajčiť

TA3 TASR
21.12.2019 07:38

Umelecký riaditeľ a manažérka baletnej akadémie Viedenskej štátnej opery boli v piatok donútení odstúpiť zo svojich funkcií. K takémuto kroku inštitúcia pristúpila tri dni po zverejnení správy, ktorá odhalila, že študentov baletu fyzicky i slovne obťažovali a napríklad aj nabádali na fajčenie, aby zostali štíhlymi.

Baletná škola má problém. Žiakov v nej obťažovali a nabádali fajčiť
SITA/AP (ilustračné foto)

Zmienenú správu vypracovala osobitná vyšetrovacia komisia. Informovala, že slovné a fyzické týranie, akého terčom boli tanečníci, súviselo s takmer úplným nedostatkom kontroly kvality a náležitého vedenia baletnej akadémie.

V dôsledku škandálu bol z funkcie umeleckého riaditeľa baletnej akadémie nútený odstúpiť francúzsky choreograf Manuel Legris, ktorý však naďalej ostáva riaditeľom baletu Viedenskej štátnej opery, uviedla Bundestheater, organizácia zastrešujúca rakúske štátne divadlá a opery. Dodala, že o miesto manažérky baletnej akadémie prišla aj Simona Noja-Nebyla. Legris pritom podľa správy komisie akadémiu navštevoval len párkrát do roka.

V baletnej akadémii momentálne študuje asi 130 tanečníkov vo veku 10-18 rokov. Zhruba 80 percent z nich pochádza zo zahraničia.  Susanne Reindl-Krauskopfová, ktorá predsedala vyšetrovacej komisii, v utorok rodičom detí zo zahraničia povedala, aby si teraz radšej aj dvakrát premysleli, či svoje dieťa na túto elitnú akadémiu zapíšu.

Témy: Opera
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok