OĽANO spochybnilo tender v Nitre. Politická hra, tvrdí nemocnica

TA3 TASR
20.12.2019 18:49

Opoziční poslanci Marek Krajčí a Eduard Heger rovnako ako mimoparlamentná strana Za ľudí vyzvali premiéra Petra Pellegriniho, ktorý je dočasne poverený vedením rezortu zdravotníctva, aby zastavil výberové konanie na nákup informačného systému vo Fakultnej nemocnici Nitra za 4,2 milióna eur. Podľa ich názoru je totiž pochybný.

OĽANO spochybnilo tender v Nitre. Politická hra, tvrdí nemocnica
TASR/Henrich Mišovič

Zákazka za milióny

Ministerstvo zdravotníctva, rovnako ako Fakultná nemocnica v Nitre však tieto vyjadrenia opozičnej strany odmietajú a označujú ich "za politickú kampaň". „Fakultná nemocnica Nitra vyhlásila verejnú súťaž na informačný systém, podľa oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania je celková odhadovaná hodnota zákazky takmer 4,2 milióna eur bez DPH. Predmetom dodania zákazky je dodanie komplexného informačného nemocničného systému,“ povedal člen parlamentného výboru pre zdravotníctvo Krajčí, ktorého zaráža cena zákazky.

Poukázal na to, že v nemocnici v Banskej Bystrici sa podarilo podobný systém napokon zaobstarať za 1,2 milióna eur. Podľa Krajčího malo byť správnym riešením to, aby sa zakúpil jeden centrálny informačný systém pre všetky štátne nemocnice. „Potrebujete mať spoločné dáta, na základe ktorých ich potom dokážete efektívne manažovať a spravovať,“ povedal. Podľa jeho slov by mal byť systém zakúpený pre nitriansku nemocnicu zaviazaný na 60 mesiacov a možno pochybovať o tom, či by sa nasledujúcej vláde podarilo zrušiť ho.

Dodávateľa kvalitného systému však podľa jeho slov možno nájsť v krajinách západnej Európy. Poukázal tiež na to, že termín ukončenia zákazky je 7. januára 2020. Podľa jeho slov by sa nitrianska nemocnica mala skôr zamerať na personál, pretože práve táto zložka je podľa jeho tvrdenia poddimenzovaná. "Personál odchádza z tej nemocnice, lebo tam nemá vytvorené dobré podmienky na svoju prácu,“ tvrdí.

Pripomína to kauzu, tvrdí Za ľudí

"Súťažiť sa bude cez sviatky, celková suma s DPH presiahne 5 miliónov EUR s DPH a tender nápadne pripomína kauzu predraženého piešťanského CTčka," komentovala Andrea Letanovská z mimoparlamentnej strany Za ľudí.

Doplnila, že v súčasnosti sa v nitrianskej nemocnici používa nemocničný informačný systém Xanta, ktorý bol niekoľkokrát "upgradnutý" a je certifikovaný Národným centrom zdravotníckych informácií. Rovnaký sa používa podľa jej slov napríklad v Univerzitnej nemocnici Bratislava - v Nemocnici svätého Cyrila a Metoda v Bratislave.

Nemocnica odmieta politické hry

Ministerstvo zdravotníctva reagovalo s tým, že čo sa týka predmetného nákupu, komplexnú argumentáciu poskytne Fakultná nemocnica v Nitre. Tá v reakcii uviedla, že odmieta zapájanie do umelo vytvorenej politickej hry v predvianočnom období, ktorá súvisí výlučne s politickou kampaňou pred blížiacimi sa parlamentnými voľbami.

"Na tlačových konferenciách politických strán odznelo množstvo klamstiev. Fakultná nemocnica Nitra rezolútne odmieta akékoľvek obvinenia o podvode a krádeži. Politici porovnávali cenu za údajnú podobnú službu pre inú nemocnicu, ide však o hrubé zavádzanie. Spomínaná nemocnica obstarávala totiž len tretinu z toho, čo obstarala Fakultná nemocnica Nitra. V našej zákazke sú zahrnuté aj ďalšie systémy a licencie, ide teda o omnoho vyšší rozsah," uviedla hovorkyňa Tatiana Timková.

Poukázala tiež na to, že nemocničný informačný systém používaný od roku 2006 v súčasnej dobe nespĺňa ani minimálne štandardné požiadavky nemocnice pri samotnej práci zamestnancov, ako aj pri komunikácii s externými subjektmi ako Národné centrum zdravotníckych infomácií či MZ SR. Doplnila, že nevyhovuje ani štandardným požiadavkám na vykazovanie systému DRG. "Fakultná nemocnica Nitra nedisponuje manažérskym informačným systémom, ekonomickým, personálnym, stravovacím ani dochádzkovým informačným systémom, ktoré by boli schopné vzájomnej kompatibility," komentovala s dôvetkom, že patrí medzi posledné nemocnice, ktoré takýto komplexný nemocničný informačný systém nemajú.

Informácie vraj nemajú

Nemocnica tvrdí, že nedisponuje informáciami o prípadnom centrálnom nákupe informačných systémov pre zdravotnícke zariadenia. Hovorí, že postupovala v zmysle platných príkazov MZ SR a získala predbežný súhlas na vykonanie danej verejnej súťaže. "Člen výboru NR SR pre zdravotníctvo by sa mal obrátiť s takýmto prípadným návrhom na MZ SR, nakoľko nemocnica nie je oprávnená vykonať centrálny nákup informačného systému," dodala. Za klamstvo považuje aj tvrdenia o výške predpokladanej hodnoty zákazky, považuje to za hrubú neodbornosť a zámernú lož.

Poslanci tvrdia tiež to, že vláde sa nepodarilo urobiť pre zdravotníctvo nič podstatné. „Pokiaľ nepovažujeme za nejaký počin, že sa nakupovali za naše spoločné peniaze nejaká prístrojová technika, možno nejaké záchodové papiere a toaletné balíčky do našich štátnych nemocníc, tak sa pýtam všetkých kompetentných, čo sa za posledné štyri roky podarilo pre slovenské zdravotníctvo urobiť. Žiaľ, je to žalostne málo a nie je to nič podstatné,“ poznamenal Krajčí.

„Čo sa týka argumentov, že MZ SR od roku 2016 nič neurobilo, respektíve bolo nečinné, si dovoľujeme voči takýmto tvrdeniam sa razantne ohradiť. Za dané obdobie uviedlo do praxe množstvo systematických krokov, ktoré stav zdravotníctva zlepšujú, a viaceré pozitívne zmeny sa odrazia v praxi s odstupom času,“ reagoval rezort. V tejto súvislosti ministerstvo poznamenalo, že štát napríklad spustil tri skríningové programy. V slovenských nemocniciach sa tento rok ukončila obmena približne tretiny postelí z celkového lôžkového fondu v zdravotníckych zariadeniach a slovenské nemocnice mali k dispozícii z kapitálových výdavkov historicky najvyššie sumy, investovalo sa do prístrojovej techniky, rekonštrukcií a uskutočňujú sa kroky na výstavbu detenčného centra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok