Veľké nemecké strany si platia za lajky, odhalili IT špecialisti

TA3 SITA
19.12.2019 21:46

Nemeckí IT špecialisti z univerzity v Bochume odhalili, že nemeckí politici pravidelne využívajú služby firmy, ktorá za poplatok zabezpečuje "kúpené lajky" v požadovanom množstve pod ich príspevkami na Facebooku, Instagrame či YouTube.

Veľké nemecké strany si platia za lajky, odhalili IT špecialisti
SITA/AP

Ako informuje nemecká spravodajská televízia Deutsche Welle (DW), kauzu sa podarilo odhaliť preto, lebo spoločnosť s príznačným názvom Paid Likes svoje služby zle naprogramovala a zrejme nedopatrením nezabezpečila, aby jej zákazníci zostali v anonymite.

Firma Paid Likes zamestnáva armádu používateľov Facebooku, Instagramu a iných služieb, ktorým posiela inštrukcie, kedy a ktoré príspevky majú "lajkovať". Podľa DW túto taktiku využívajú takmer všetky veľké nemecké politické strany.

Medzi odhalenými príspevkami, "lajky" pod ktorými nepochádzali ani tak od ľudí, ktorým by sa dané posty naozaj páčili, ale skôr od zaplatených spolupracovníkov firmy Paid Likes, bolo podľa DW 17 postov Slobodných demokratov (FDP), rovnaký počet príspevkov od sesterských strán Kresťanskodemokratická únia Nemecka (CDU) a Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU), štrnásť príspevkov od Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) a jedenásť od Alternatívy pre Nemecko (AfD).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok