Škóti nechcú odísť z EÚ, premiérka našla dôvody na referendum

TA3 TASR
19.12.2019 14:09

Škótska premiérka Nicola Sturgeonová načrtla plán na usporiadanie nového referenda o nezávislosti, pre ktoré sú teraz podľa nej jasné "ústavné a demokratické argumenty".

Škóti nechcú odísť z EÚ, premiérka našla dôvody na referendum
SITA/AP

Sturgeonovej Škótska národná strana si v Škótsku zabezpečila jasnú vedúcu pozíciu po predčasných parlamentných voľbách v Spojenom kráľovstve. SNP získala 48 z celkových 59 kresiel, ktoré má Škótsko v Dolnej snemovni britského parlamentu. Strana si tak polepšila oproti voľbám z roku 2017, keď získala 35 mandátov. "Škótsko uplynulý týždeň jasne ukázalo, že nechce vládu toryovcov vedenú Borisom Johnsonom, ktorý nás vyvedie z Európskej únie," povedala Sturgeonová novinárom.

"Toto je budúcnosť, ktorej budeme čeliť, pokiaľ by sme nemali možnosť zvážiť alternatívu nezávislosti," zhodnotila. Keď sa v roku 2014 uskutočnilo referendum o nezávislosti Škótska, 55 percent voličov hlasovalo za zachovanie spojenectva medzi Edinburghom a Londýnom.

V regióne vládnuca SNP však využila výsledky celoštátneho referenda o zotrvaní Británie v EÚ, v ktorom obyvatelia Škótska na rozdiel od iných britských regiónov nepodporovali brexit. Práve táto okolnosť viedla SNP k tomu, že znova prišla s návrhmi na vypísanie nového referenda o nezávislosti, ktoré by Sturgeonová chcela zorganizovať pred ukončením volebného obdobia súčasného škótskeho parlamentu v roku 2021.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok