Špióni majú mať základňu v Alpách. Konšpirácia, reaguje Kremeľ

TA3 TASR
18.12.2019 14:12

Moskva odmietla správy francúzskych médií o tom, že ruská vojenská rozviedka GRU mala svoju základňu vo francúzskych Alpách, s tým, že ide o konšpiračné teórie, ktorých cieľom je očierniť Rusko.

Špióni majú mať základňu v Alpách. Konšpirácia, reaguje Kremeľ
SITA/AP (ilustračná fotografia)

Mýtus o ruskej hrozbe

Francúzsky denník Le Monde informoval o tom, že cez francúzsky región Horné Savojsko, ktorý sa nachádza na hraniciach s Talianskom a Švajčiarskom, prešla skupina 15 ruských špiónov. Denník ďalej uviedol, že išlo o príslušníkov jednotky GRU číslo 29155, ktorá je okrem iného obviňovaná aj z minuloročného útoku na bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéru Juliju.

"Vyjadrujeme hlboké poľutovanie nad tým, že ani absolútna absencia akýchkoľvek dôkazov nepredstavovala prekážku pre zverejnenie tejto otvorene protiruskej správy," uviedlo vo svojom vyhlásení ruské ministerstvo zahraničných vecí. Zdôraznilo, že článok je "dezinformáciou zameranou na posilňovanie mýtu o ruskej hrozbe v mysliach Európanov".

Mená z kauzy Skripaľ

Le Monde taktiež zverejnil zoznam mien 15 členov jednotky operatícov, pričom podľa svojho vyjadrenia pridal päť nových mien k staršiemu zoznamu, ktorý predtým zverejnili webové portály The Insider a Bellingcat. Portály informovali aj o tom, že západné spravodajské služby začali spätné vyšetrovanie po pokuse o atentát na Skripaľovcov, ku ktorému došlo v marci 2018 v anglickom meste Salisbury. Británia obviňuje z tohto útoku Rusko, ktoré však akýkoľvek podiel viny vehementne popiera.

Medzi operatívcami, ktorí sa mali zdržiavať v Hornom Savojsku, sú aj Alexandr Petrov a Ruslan Boširov, čo sú krycie mená agentov GRU, ktorí sú obviňovaní z útoku v Salisbury. Západné spravodajské služby údajne zatiaľ v danom regióne nenašli žiadne materiály, ktoré by ruskí operatívci po sebe zanechali, avšak vedia, kde bývali, jedli a nakupovali.

Podľa ruského rezortu diplomacie nie je náhodou, že tieto správy boli zverejnené práve v čase nedávneho stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským v Paríži. Cieľom ich zverejnenia má byť "poškodenie povesti Ruska a zdiskreditovanie politiky prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý sa snaží normalizovať vzťahy s Moskvou".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok