Plyn drahší nebude. Ministerstvo prikáže SPP zachovať ceny

TA3 SITA
18.12.2019 13:01

Ministerstvo hospodárstva ako jediný akcionár v Slovenskom plynárenskom priemysle prikáže tejto spoločnosti, aby nezvyšovala ceny za dodávky plynu. Rozhodla o tom vláda.

"Vláda ukladá ministrovi hospodárstva mandát na vydanie rozhodnutia jediného akcionára spoločnosti SPP, aby táto spoločnosť nevyužila na vykurovacie obdobie 2019/2020 maximálne ceny za dodávku plynu pre odberateľov v domácnosti podľa rozhodnutí Úradu pre reguláciu sieťových odvetví platných na rok 2020 a zachovala ich na úrovni roku 2019,“ uvádza sa v uznesení, ktoré schválil vládny kabinet.

Koncové ceny za dodávku plynu pre domácnosti sa od nového roka mali podľa rozhodnutia ÚRSO zvýšiť v priemere o 4,94 %. Ceny zemného plynu zohľadňujú nárast cien komodity na svetových trhoch a súvisiaci nárast nákupných cien plynu SPP.

"Vzhľadom na skutočnosť, že SPP pokrýva dodávkami väčšinu domácností, uplatnenie opatrenia vo vzťahu k cenám plynu by viedlo k plošnému zníženiu zaťaženia obyvateľstva – zákazníkov SPP. Je možné, že ďalší dodávatelia plynu by voči spotrebiteľom postupovali rovnako ako SPP a ceny by počas vykurovacej sezóny 2019/2020 nezvýšili, čím by sa rozšírila účinnosť opatrenia aj na obyvateľov, ktorí nie sú zákazníkmi SPP,“ uviedlo ministerstvo hospodárstva.

Koncové ceny za dodávku plynu pre domácnosti sa od nového roka mali podľa rozhodnutia ÚRSO zvýšiť v priemere o 4,94 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok