Súd začína riešiť Kuciakovu vraždu, zaujíma to i svetové médiá

TA3 TASR
18.12.2019 12:38

Senát sudkyne Ruženy Sabovej predbežne prejedná obžalobu vo veci vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku vo štvrtok 19. decembra. Na prejednanie sa chystajú médiá z celého sveta.

Súd začína riešiť Kuciakovu vraždu, zaujíma to i svetové médiá
SITA/Martin Havran

Mimoriadny záujem novinárov

Informovala o tom Zuzana Zvalová z Kancelárie predsedu ŠTS. Na predbežnom prejednaní obžaloby bude súd skúmať obžalobu a zákonnosť dôkazného materiálu. V prípade, že zistí závažné procesné chyby, môže prokurátorovi obžalobu vrátiť. Tým by sa celá vec dostala späť do prípravného konania. V prípade, že sa tak nestane, súd nariadi termín začiatku hlavného pojednávania.

Na predbežnom prejednaní senát môže podľa Trestného poriadku obvineného vypočuť. Súd sa zároveň bude pýtať prokurátora a obvinených, či nechcú uzavrieť dohodu o vine a treste. S tou by museli súhlasiť obe strany, ako aj poškodení.

Pre mimoriadny záujem médií sa bude pojednávať v budove Justičnej akadémie SR, a nie v budove samotného ŠTS. Na štvrtkové zasadnutie sa okrem slovenských novinárov akreditovali médiá z USA, Francúzska, Nemecka, Belgicka, Poľska a Česka.

Sabová má skúsenosti s piťovcami

Senátu, ktorý bude pojednávať kauzu vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej a iné skutky, predsedá Ružena Sabová. Ta odsúdila napríklad mafiánsku skupinu piťovcov alebo ministrov v kauze nástenkového tendra.

Z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej sú obvinení Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Miroslav Marček a Tomáš Szabó. Zoltán Andruskó, ktorý mal byť medzičlánkom medzi Zsuzsovovou a samotnými vykonávateľmi vraždy, od začiatku s políciou spolupracuje, a tak uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste. Tú bude posudzovať iný senát ŠTS 30. decembra.

Obžaloba prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry je podaná za šesť skutkov. Okrem vraždy Kuciaka a Kušnírovej stojí aj na vražde podnikateľa z Kolárova Petra Molnára, ktorého mali zastreliť Marček a Szabó v roku 2016 pri neúspešnom pokuse o lúpež. Ďalšie štyri skutky sa týkajú nedovoleného ozbrojovania.

Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú zastrelili 21. februára 2018 v ich dome v obci Veľká Mača. Podľa obžaloby si vraždu objednal Marian Kočner ako pomstu za články, ktoré Kuciak publikoval o jeho ekonomickej trestnej činnosti.
Po dvojnásobnej úkladnej vražde sa konali pochody za Jána a Martinu a Za slušné Slovensko, ktoré organizovala rovnomenná iniciatíva. Situácia po vražde si vyžiadala zmenu vlády, kabinet Roberta Fica vystriedala exekutíva Petra Pellegriniho.

Kto je kto v prípade Kuciak:

Údajný objednávateľ vraždy: Marian Kočner
Údajná objednávateľka, sprostredkovateľka a Kočnerova "volavka": Alena Zsuzsová
Údajný sprostredkovateľ, ktorý spolupracuje s políciou: Zoltán Andruskó
Bývalý vyšetrovateľ, o ktorom sa pôvodne písalo ako o strelcovi: Tomáš Szabó
Údajný pomocník a šofér a bývalý vojak. Mal sa priznať, že strieľal: Miroslav Marček

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok