Už nie je čo zachraňovať. Bytovku v Prešove zbúrajú celú

TA3 TASR SITA
17.12.2019 17:47

Bytovku zničenú výbuchom plynu a následným požiarom v Prešove na Mukačevskej ulici č. 7 zbúrajú celú. Po druhom dni asanačných prác to na tlačovom brífingu potvrdil statik Jozef Polák. Česká spoločnosť, zabezpečujúca likvidáciu následkov požiaru, chce demolačné práce ukončiť v priebehu stredy.

Zo statického hľadiska nie je o čom

"Keď sme búrali horné časti, ktoré boli poškodené požiarom, všetko sa zosypávalo dole. Došlo k ďalším prepadom stropov, takže sme zvolali krízový štáb na rýchlu obhliadku. Definitívne sme rozhodli, že nie je čo zachraňovať a je to také poškodené, že jednoducho 'ideme dole'. Zo statického hľadiska nie je o čom," povedal Polák s tým, že na asanáciu naďalej dohliadajú.

Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je naďalej nezvestná. Bytovka je zničená, svoje domovy museli dočasne opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov.

Bytovku zdemolujú na úroveň terénu. Ako povedala primátorka Prešova Andrea Turčanová, väčšina osobných vecí jej obyvateľov je zničená a do budovy nie je možné vstúpiť. "Naozaj sme boli svedkami toho, že keď z jednej strany stroj berie, tak sa vlastne sypú úplne iné časti. Takisto naozaj poškodené boli aj nižšie poschodia - boli plné sute a rôznych materiálov, ktoré padali z vyšších poschodí. Dnes vieme, že musí ísť preč celá bytovka," uviedla. Dodala, že podľa geometrického plánu, ktorý potreboval súdny znalec, došlo k posunu celej bytovky. "To znamená, že nestabilná je celá a nie je možné zachovať ani jedno poschodie," dodala primátorka.

Budú môcť ísť domov

Jiří Raszka zo špecializovanej firmy potvrdil, že sa im podarilo zlikvidovať strechu a zaistiť, aby z nej žiadne časti neodleteli. Do definitívneho rozhodnutia o zbúraní celej bytovky k nej podľa jeho slov pristupovali tak, že k likvidácii dôjde len po niektoré z poschodí. "Potom prišlo pre mňa najdôležitejšie a najpokojnejšie rozhodnutie, ktoré mohlo prísť, a to, že bytovka bude zlikvidovaná celá. Tým sme mohli okamžite zmeniť prístup a začať demoláciu úplne iným systémom, nie veľmi riskantným. Povedal by som, že v túto chvíľu je to pre nás rutinná práca," zdôraznil s tým, že bytovku nebúrajú, ale likvidujú následky havárie a nešťastia.

Raszka sa vyjadril, že v stredu by rád vydal pokyn, aby sa z blízkeho obytného domu Mukačevská 9 mohli ľudia za určitých podmienok vrátiť do svojich bytov. "Riziká okolo miesta likvidácie budú, stále tam bude vysoká prašnosť, pohyb strojov techniky a budú môcť chodiť naozaj len zadným vchodom. Ale budú môcť ísť domov a aspoň trošku začať robiť prípravy na sviatky," dodal Raszka.

Zástupca správcovskej spoločnosti Spravbytkomfort Prešov Alfréd Leitner informoval, že v nasledujúcich dňoch by malo dôjsť k výmene približne 140 okien z okolitých bytoviek, ktoré zasiahla tlaková vlna výbuchu. "Je pripravených päť skupín ľudí, ktoré budú súčasne montovať a vymieňať okná, postupne od bytového domu č. 25 smerom k 13," povedal s tým že ide o prvú fázu, respektíve tie byty, na ktorých bolo okná potrebné vymeniť a zaskliť okamžite. Podľa jeho slov by to dodávateľská firma mala stihnúť do Vianoc.

Výbuch plynu a následný požiar v 12-podlažnej bytovke na Mukačevskej ulici 7 na prešovskom sídlisku 6. decembra neprežilo sedem ľudí, jedna osoba je naďalej nezvestná. Bytovka je zničená, svoje domovy museli dočasne opustiť aj obyvatelia viacerých okolitých domov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok