Fotogaléria: Zničili desiatky židovských hrobov na Orave

TA3 TASR
17.12.2019 15:03

Židovský cintorín v Námestove zničili vandali. Desiatky pomníkov niekto pováľal a rozbil. Ako potvrdil Karol Kurtulík, predseda občianskeho združenia Pamätaj, ktoré sa dlhodobo usiluje o obnovu cintorína, desiatky pomníkov niekto pováľal a rozbil. Pozrite sa, ako to tam vyzerá po vyčíňaní vandalov.

Fotogaléria: Zničili desiatky židovských hrobov na Orave
SITA/Polícia SR

To, že cintorín je zničený, zistili aktivisti v pondelok. "Na mieste už mala obhliadku polícia. Pováľaných a rozbitých je 59 pomníkov. Je to hrozné. Takmer desaťročné úsilie občianskeho združenia o obnovu cintorína ľahlo popolom," povedal Kurtulík.

Po zverejnení fotografií zo spustošeného cintorína na sociálnej sieti sa začínajú ozývať dobrovoľníci, ktorí sú ochotní zúčastniť sa na obnove. "Ľudia sa pýtajú, kedy to bude a chcú pomôcť," doplnil predseda občianskeho združenia.

Vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície v Dolnom Kubíne už začal trestné stíhanie vo veci prečinu hanobenia miesta posledného odpočinku. Podľa žilinskej krajskej policajnej hovorkyne Jany Balogovej doposiaľ nezistený páchateľ zničil a poškodil nielen desiatky pomníkov a náhrobných dosiek, ale aj zariadenie pohrebiska. "Svojím konaním spôsobil židovskej obci škodu vo výške najmenej 50.000 eur," vyčíslila. Viac informácií polícia v súčasnosti poskytnúť nemôže, dôvodom je vykonávanie procesných úkonov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok