Nie ste v novom parkovacom systéme? Máte už len pár dní

TA3 TASR
17.12.2019 09:44

Ten, kto bude chcieť v roku 2020 využívať výhody rezidentského parkovania v rámci pilotného parkovacieho systému v bratislavskej Petržalke, teda parkovať zadarmo, sa musí na trvalý pobyt v tejto mestskej časti prihlásiť najneskôr do 31. decembra 2019.

Nie ste v novom parkovacom systéme? Máte už len pár dní
TASR/Pavol Zachar

Rezidenti s trvalým pobytom

Vyplýva to zo zmeny v parkovacom systéme, ktorú na poslednom rokovaní schválilo miestne zastupiteľstvo. Status rezidenta tak nebudú môcť na budúci rok získať tí, ktorí nebudú mať trvalý pobyt v tejto mestskej časti do konca roka 2019.

"Na určité obdobie sa zafixuje to, kto je a kto nie je rezident, a ľudia sa nebudú môcť svojvoľne prehlasovať. Buď bude k 31. decembru obyvateľ s trvalým pobytom, alebo nebude. A ak nebude, tak celý budúci rok nebude mať nárok zaregistrovať sa do systému," uviedol starosta Petržalky Ján Hrčka s tým, že skupina rezidentov sa tak nebude môcť v budúcom roku rozširovať.

Mestská časť v tejto súvislosti upravuje do konca roka aj otváracie hodiny ohlasovne pobytov. Zverejnila ich na svojej webovej stránke s tým, že ohlasovňa nebude otvorená počas víkendov a vianočných sviatkov.

Zmeny v systéme

Poslanci zároveň schválili v parkovacom systéme aj ďalšie zmeny. Jedny z nich sa týkajú rozšírenia ulíc a kolmých parkovacích miest. V prvej etape sa totiž vyznačovali a do systému sa zaraďujú miesta na parkoviskách, v ďalšej etape sa má pristúpiť okrem iného aj k rozšíreniu na pozdĺžne parkovanie.

"Čo sa týka realizácie, nemáme ju (prvú etapu) celú dokončenú. Čo sa však týka projektov a schvaľovania, sme už prakticky na konci. Aby sme mohli pokračovať v projekčných prácach a prácach schvaľovania, potrebujeme mať odsúhlasené aj ďalšie ulice a parkoviská," poznamenal Hrčka.

Miestnym zastupiteľstvom prešiel aj pozmeňovací návrh, podľa ktorého budú od úhrady parkovného oslobodené aj osoby s ťažkým zdravotným postihnutím odkázané na individuálnu dopravu, s praktickou alebo úplnou slepotou, ako aj osoba, ktorá takúto osobu prepravuje. Podmienkou však bude registrovanie sa v elektronickom informačnom systéme na zabezpečenie lepšej kontroly. Druhá zo schválených zmien hovorí o tom, za akých okolností môže byť rezidentom aj cudzinec.

Najväčšia bratislavská mestská časť využila možnosť zaviesť vlastný pilotný parkovací systém v medziobdobí, kým začne v roku 2021 platiť schválená celomestská parkovacia politika. Pilotný systém, ktorý zvýhodňuje obyvateľov s trvalým pobytom, spustila mestská časť 1. novembra. Bližšie informácie sú zverejnené na webovej stránke www.parkovanievpetrzalke.sk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok