Prenikli do tajného hrobu ríšskeho protektora Heydricha

TA3 SITA
16.12.2019 12:52

V Berlíne niekto otvoril hrob niekdajšieho zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha, ktorý zomrel v roku 1942 po atentáte československých výsadkárov. Otvorený hrob na Cintoríne invalidov našiel vo štvrtok jeden z tamojších zamestnancov. Ako informovala polícia, páchateľ alebo páchatelia z neho neodniesli ostatky.

Prenikli do tajného hrobu ríšskeho protektora Heydricha
SITA/AP (ilustračná fotografia)

O jeho umiestnení však museli mať interné informácie, pretože prominentní nacistickí predstavitelia nemajú označené hroby. Toto opatrenie prijali po druhej svetovej vojne spojenecké okupačné sily, aby zabránili nacistickým sympatizantom v ich uctievaní. Zneuctenie hrobu je v Nemecku postihnuteľné zákonom.

Podobný prípad sa už stal v Berlíne v roku 2000, keď ľavicová skupina otvorila hrob, o ktorom tvrdila, že patril nacistovi Horstovi Wesselovi. Toho zavraždili v roku 1930 a nacistický režim z neho spravil mučeníka. Spomínaná skupina tvrdila, že hodila Wesselovi lebku do rieky Spréva. To však polícia zamietla s tým, že hrob, ktorý otvorili patril Wesselovmu otcovi a ostatky zostali neporušené.

Reinhard Heydrich bol jedným z kľúčových organizátorov holokaustu, spolupracoval s Heinrichom Himmlerom a šéfoval Hlavnému úradu ríšskej bezpečnosti. Ako zastupujúci protektor protektorátu Čechy a Morava pôsobil do mája 1942, keď na neho v Prahe vykonali československí výsadkári atentát, na následky ktorého o niekoľko dní neskôr zomrel. Nacisti sa za jeho smrť pomstili vypálením obce Lidice.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok