Kočner a Rusko sa po prvý raz stretli na súde v kauze zmeniek

TA3 TASR SITA
16.12.2019 09:26

Konečne. Obžalovaní Pavol Rusko aj Marian Kočner sa vôbec po prvý raz stretli na pojednávaní v kauze falšovania miliónových televíznych zmeniek. Rusko svoju nedávnu neprítomnosť ospravedlňoval zdravotnými problémami, podozrievajú ho však z obštrukcií.

„Ja sa chystám prísť na pojednávanie v januári,“ odpovedal Rusko na otázku, či dá súhlas na konanie v neprítomnosti, keď prídu budúci rok vypovedať znalci. „Prečo by som mal dovoľovať niečo, čo je možné v mojej prítomnosti,“ pýtal sa obžalovaný, ktorý zo súdu odišiel pre bolesti.

Doteraz bol na každom z pojednávaní prítomný len jeden z dvojice hlavných obžalovaných, druhý dal vždy súhlas na konanie v neprítomnosti. Z predošlej série pojednávaní sa Rusko ospravedlnil z dôvodu hospitalizácie pre problémy s chrbticou.
Rusko teraz upozornil senát, že v prípade, že sa nebude počas pojednávania cítiť dobre, dá súhlas na konanie v jeho neprítomnosti, pre jeho zdravotné problémy.

Marian Kočner a Pavol Rusko podľa obžaloby prokurátora po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom Aghom, ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky. Mali ich predložiť ako prílohy na vydanie platobných rozkazov. Marian Kočner čelí obžalobe v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze spoločnosti Gatex z porušovania povinností pri správe cudzieho majetku. Pavol Rusko je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Klaus-Volzovej.

Na začiatku pojednávania sa procesné strany dohadovali o tom, či existujú dve rôzne komunikácie z telefónu Mariana Kočnera. Ten uviedol, že exsiskár a bývalý novinár Peter Tóth vo svojej výpovedi tvrdil, že mal k dispozícii dva telefóny obžalovaného. „Tieto dva telefóny v inom spise majú dve rôzne komunikácie,“ tvrdí obžalovaný, ktorý žiada, aby sa prečítali obe. Splnomocnenec Markízy Daniel Lipšic o dvoch rôznych komunikáciách nemá vedomosť.

20191216-sud7669810_ac1100ae-4891-3562.jpg

Rusko stále tvrdí, že podpisy na zmenkách sú jeho, čím by ich výpoveď bez jeho prítomnosti bola podľa procesných strán bezpredmetná. Znalci pred senátom ŠTS vypovedať tento rok už nebudú, najskôr sa tak udeje v januári.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok