Kinematografia prišla o legendu a múzu. Zomrela Anna Karina

TA3 TASR
15.12.2019 21:52

Vo veku 79 rokov zomrela francúzska herečka Anna Karina, ktorá sa stala symbolom francúzskej Novej vlny v kinematografii a bola múzou režiséra Jeana-Luca Godarda.

Kinematografia prišla o legendu a múzu. Zomrela Anna Karina
SITA/AP

Jej smrť oznámil v nedeľu prostredníctvom sociálnej siete Twitter francúzsky minister kultúry Franck Riester, ktorý dodal, že "francúzska kinematografia stratila jednu zo svojich legiend". Podľa portálu Euronews herečka podľahla rakovine. S Godardom, ktorý bol istý čas aj jej životným partnerom, nakrútila sedem filmov. Medzi nimi je snímka Žena je žena z roku 1961, v ktorom stvárnila rolu "femme fatale" a získala za ňu cenu na filmovom festivale v Berlíne.

Preslávil ju aj film Pierrot Le Fou, v ktorom účinkoval Jean-Paul Belmondo. Okrem Godarda nakrúcala i s režisérmi Jacquom Rivettom či Lucchinom Viscontim. Bola známa aj ako speváčka, spolupracovala napríklad so Sergeom Gainsbourgom. Vlani vydala CD, ktoré nazvala Je suis une aventuriere, v preklade Som dobrodružka.

Anna Karina sa narodila v Dánsku ako Hanne Karin Blarke Bayerová. Pred tým, ako sa presťahovala do Francúzska, sa v Dánsku venovala modelingu a pôsobila ako speváčka. Filmy, v ktorých sa Karina objavila, opäť uvedú v rámci retrospektívy venovanej Godardovi, ktorá sa začne v januári v kinosálach neziskovej organizácie Cinémateque v Paríži. Ide o inštitúciu, ktorá má jeden za najbohatších filmových archívov a múzeum s bohatou zbierkou predmetov súvisiacich s filmovým umením.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok