Poslanci vyberajú nového šéfa RTVS, favoritmi Mika a Rezník

SITA
1.8.2012 10:30

Poslanci sa zišli na 5. schôdzi parlamentu s jediným bodom programu - voľby generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska.

Poslanci vyberajú nového šéfa RTVS, favoritmi Mika a Rezník
SITA

Poslanci budú nového šéfa verejnoprávneho média vyberať spomedzi 11 kandidátov v tajnej voľbe, parlamentnému plénu to odporučil po vypočutí kandidátov Výbor NR SR pre kultúru a médiá.

Výbor ďalej odporúčal, aby bol zvolený ten kandidát, ktorý získa nadpolovičnú väčšinu hlasov. V prípade, že v prvom kole nezíska žiaden z navrhovaných kandidátov nadpolovičnú väčšinu hlasov, uskutoční sa opakovaná voľba generálneho riaditeľa.

Do opakovanej voľby postupujú dvaja kandidáti, ktorí v prvom kole získali najvyšší počet hlasov. Pri rovnosti počtu hlasov postupujú všetci kandidáti, ktorí majú rovnaký najvyšší počet hlasov. Kandidátmi sú Ľubomír Belák, Marcel Děkanovský, Štefan Dlugolinský, Marián Herdel, Pavel Jacz, Václav Mika, Marián Ostatník, Margita Repková, Jaroslav Rezník, Iľja Ruppeldt a Jozef Zima. Funkčné obdobie generálneho riaditeľa RTVS je päť rokov, funkcie sa ujme deň po zvolení v NR SR.

Podľa opozície bola generálna riaditeľka RTVS Miloslava Zemková odvolaná v rozpore so zákonom. Opozícia v piatok 27. júla vyzvala Smer-SD, aby sa do rozhodnutia Ústavného súdu SR vo veci zákonnosti odvolania M. Zemkovej zdržal voľby nového generálneho riaditeľa.

Zemková od apríla 2006 viedla SRo, na čelo RTVS bola zvolená 10. februára 2011 hlasmi 80 poslancov na päťročné funkčné obdobie. Stala sa prvým šéfom verejnoprávneho média RTVS, ktoré vzniklo 1. januára 2011 zlúčením Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu. Zemkovú 26. júna po necelom roku a pol vo funkcii generálnej riaditeľky odvolala Národná rada SR. Za jej odvolanie sa v tajnom hlasovaní vyjadrilo 82 z 85 prítomných poslancov, dvaja boli proti a jeden sa zdržal. Miloslava Zemková podala sťažnosť na Ústavný súd SR pre nezákonnosť odvolania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok