Chce byť prezidentkou všetkých. OP predstavilo kandidátku

TA3 TASR
14.12.2019 16:17

Prezidentskou kandidátkou najväčšej poľskej opozičnej strany Občianska platforma je podpredsedníčka Sejmu Malgorzata Kidawová-Blonská.

Chce byť prezidentkou všetkých. OP predstavilo kandidátku
SITA/AP

"Vyhráme a Poliaci sa už viac nebudú hanbiť za svojho prezidenta," povedala Kidawová-Blonská po tom, ako bola v sobotu na zjazde Občianskej platformy v poľskej metropole Varšava zvolená za kandidátku do prezidentských volieb v roku 2020. "Budem prezidentkou všetkých Poliakov," citovala ju agentúra AP.

Delegáti Občianskej platformy Kidawovú-Blonskú uprednostnili pred jej súperom Jacekom Jaskowiakom, starostom západopoľského mesta Poznaň. Považujú ju totiž za zmierlivejšiu političku, ktorá sa bude uchádzať o podporu umiernených voličov. Jaskowiak je naopak zástancom progresívnejšieho prístupu vo viacerých otázkach, ktoré sú predmetom spoločenských diskusií vrátane podpory interupcií.

Občianska platforma musela vybrať nového kandidáta, ktorého postaví do nadchádzajúcich prezidentských volieb po tom, ako sa bývalý predseda Európskej rady a bývalý poľský premiér Donald Tusk rozhodol nekandidovať. Očakáva sa, že Kidawová-Blonská bude najväčšou súperkou súčasného poľského prezidenta Andrzeja Dudu, ktorého podporuje vládnuca strana Právo a spravodlivosť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok