Ocenili inscenáciu, v ktorej hlavnú postavu stvárnila Potokárová

TA3 TASR
13.12.2019 22:55

Prvý ročník projektu Ceny Akadémie za divadelnú inscenáciu sezóny 2018/2019 vyvrcholil v Bratislave. Ocenenie získala inscenácia Ruské denníky v podaní Činohry Slovenského národného divadla v réžii Romana Poláka.

Ocenili inscenáciu, v ktorej hlavnú postavu stvárnila Potokárová
SITA/Marko Erd

Komisia druhého kola projektu pracovala v zložení teatrológovia Ida Hledíková, Géza Hizsnyan, skladateľ a hudobník Martin Husovský, režisér Juraj Nvota, dramatik a dramaturg Peter Pavlac. Víťaznú inscenáciu, ktorá získala ocenenie "za eticky silnú výpoveď postavenú na výnimočne presvedčivých hereckých výkonoch", vybrala a odporučila Akadémii divadelných tvorcov zo vzorky 14 nominovaných titulov. V inscenácii stvárnila hlavnú úlohu herečka Monika Potokárová, ktorá zomrela vo veku 27 rokov.

Akadémia odovzdala svoju historicky prvú cenu počas galavečera v Modrom salóne SND. Protagonistami večera boli tvorcovia 14 nominovaných inscenácií, ktorí v moderovanej diskusii vyjadrili svoje postoje k témam ako je étos, hodnotový rebríček tvorcu a jeho obraz v jeho diele. "Diskutovali aj o škále produkčných modelov v rámci profesionálnej divadelnej tvorby na Slovensku, od komunitných cez nezávislé až k zriaďovaným divadlám,"dodala Timčíková.

Projekt Ceny Akadémie pokračuje aj v prebiehajúcej sezóne a Akadémia už začala s prípravami jeho druhého ročníka. Výzva pre divadlá na deklarovanie záujmu o účasť v sezóne 2019/2020 je otvorená do 15. januára 2020. Projekt Ceny Akadémie, ktorý organizuje Akadémia divadelných tvorcov prepájajúca osobnosti slovenskej divadelnej kultúry z oblasti tvorby, divadelnej vedy a kritiky, je realizovaný v spolupráci s Literárnym fondom. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok