Pochybný obsah, no viac reakcií. Hodnotili kontroverzné weby

TA3 SITA
13.12.2019 13:00

Facebookové stránky s problematickým obsahom dosahujú na jeden príspevok dvakrát väčšie počty lajkov a komentárov ako štandardné facebookové stránky spravodajských portálov alebo webstránok. Oznámila to na tlačovej konferencii mimovládna organizácia Globsec.

Pochybný obsah, no viac reakcií. Hodnotili kontroverzné weby
SITA/Tomáš Somr

Najčastejše útočili na Kisku

Mimovládka od 1. októbra do 15. novembra skúmala 601 zdrojov informácií na sociálnej sieti. Najväčšie počty interakcií na jeden príspevok dosahujú stránky s problematickým obsahom, a to stránky Ľuboš Blaha (4 007), Milan Uhrík (3218), Eduard Chmelár (2317) a Štefan Harabin (1170). Rebríček problematických spravodajských portálov alebo webstránok vedie magazin1.sk (3 637), prehladsprav.sk (1252), hlavnespravy.sk (948) a infovojna.sk (716).

Štandardné webstránky a spravodajské portály dosahujú takmer o polovicu nižší priemerný počet komentárov a lajkov na jeden príspevok. Najsledovanejším je portál komentare.hnonline.sk, ktorý dosahuje priemerne 1 549 interakcií na jeden príspevok. Nasledujú dennikn.sk (1 476), slovensko.hnonline.sk (1 017) a topky.sk (867).

V otvorených skupinách na Facebooku ľudia od začiatku októbra do polovice novembra najčastejšie útočili na Andreja Kisku (8 príspevkov), Luciu Ďuriš Nicholsonovú (5 príspevkov) a Zuzanu Čaputovú (4 príspevky). V rámci problematických otvorených skupín sa najčastejšie spomínali strany Vlasť (40 krát), Kotlebovci - Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) (36 krát), Za ľudí (29 krát) a Smer-SD (28 krát).

Pokusy zasahovať do volieb

Z výskumu mimovládky zároveň vyplýva, že na monitorovaných facebookových stránkach sa objavujú najčastejšie pozitívne príspevky o ĽSNS. Vyplýva to z prepojenia strany na stránku magazin1.sk, za ktorou sa skrýva nejasné vlastnícke pozadie, tvrdí Globsec. Stránka často propaguje v pozitívnom svetle ĽSNS, v príspevkoch ju pozitívne vykreslila 34 krát.

Podľa Globsecu sa často objavovali pokusy zasahovať do parlamentných volieb, a to najmä prostredníctvom problematických facebookových stránok a stránok skupín so sporným obsahom. Zaujímavosťou bolo aj zdieľanie predvolebných prieskumov.

„Stránky s pochybným obsahom citujú predvolebné prieskumy rovnako často ako mainstreamové média. Je otázne, prečo ich promujú v približne rovnakej miere ako mainstream, ak zároveň tvrdia, že výsledky týchto prieskumov sú zmanipulované,“ uviedla Miroslava Sawiris z organizácie Globsec. Mimovládna organizácia Globsec, ktorá sa zameriava na politické štúdie a analýzy rozličných tém v oblasti medzinárodnej politiky a bezpečnosti, bude podobné výskumy uskutočňovať na pravidelnej báze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok