USA otestovali balistickú strelu, ešte donedávna bola zakázaná

TA3 SITA
13.12.2019 09:57

Pentagon vo štvrtok otestoval balistickú strelu, ktorej druh viac ako 30 rokov zakazovala nedávno zrušená zmluva medzi Spojenými štátmi a Ruskom. Prototyp rakety bol nastavený tak, aby bol vyzbrojený nejadrovou hlavicou.

USA otestovali balistickú strelu, ešte donedávna bola zakázaná
SITA/AP (ilustračné foto)

Americké ministerstvo obrany neodhalilo podrobnosti týkajúce sa strely, uviedlo len, že ju odpálili zo "statickej odpaľovacej rampy" na leteckej základni Vandenberg v Kalifornii a dopadla do Tichého oceána. Raketa preletela viac ako 800 kilometrov. Test prišiel v čase rastúcej neistoty o budúcnosti kontroly zbraní. Posledné zmluvné obmedzenie amerických a ruských jadrových zbraní, Nová dohoda START z roku 2010, vyprší vo februári 2021. Zmluva sa dá predĺžiť o päť rokov bez toho, aby zmluvné strany prerokovali jej hlavné body. Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa však o to prejavuje malý záujem.

Pentagon odmietol uviesť, aký maximálny dosah mala testovaná strela. Na jar, keď americkí predstavitelia odhalili plán na testovanie, uviedli, že by to bolo pravdepodobne 3 000 až 4 000 kilometrov. To je dosť na to, aby to napríklad zo základne na ostrove Guam zasiahla potenciálne ciele v častiach Číny. Pentagon zatiaľ nerozhodol o základni strely a naznačil, že bude trvať niekoľko rokov, kým bude takáto raketa pripravená na použitie.

Zrušená Zmluva o jadrových zbraniach stredného doletu z roku 1987 zakazovala všetky rakety s doletom od 500 do 5 500 kilometrov. Spojené štáty a Rusko však od zmluvy 2. augusta odstúpili po tom, ako sa navzájom obvinili z jej porušenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok