Krik a vydesené deti. Svedkovia popísali masaker v nemocnici

TA3 ČTK SITA TASR
10.12.2019 13:50

V Ostrave sa dnes ráno ozývala streľba. Štyridsaťdva ročný muž zastrelil vo Fakultnej nemocnici šesť ľudí a ďalších troch zranil. Medzi obeťami sú štyria muži a dve ženy, pričom jeden človek je stále v kritickom stave. Páchateľa polícia našla po troch hodinách pátrania. Útočník ale spáchal samovraždu.

Niekoľko hodín zostali uväznení

"Bola to hrôza. Toto už nikdy nechcem zažiť, nechcem o tom ani hovoriť, prepáčte. Jednoducho nechápem, ako môže človek urobiť niečo také nevinným ľuďom," uviedla mladá žena, ktorú zásah polície uväznil v budove na niekoľko hodín. Spolu s ňou v nemocnici zostali aj desiatky ďalších pacientov, návštevníkov či zamestnancov.

Všetci, ktorí boli v čase streľby v budove a nestihli ju opustiť, dostali príkaz zostať na mieste, ukryť sa alebo sa v ideálnom prípade zamknúť v ordináciách. Šialený strelec už v tej dobe na mieste nebol, to však ešte nikto nevedel. "Počula som streľbu, potom sme dostali telefónom správu, že sa máme zamknúť a nechodiť nikam. Trvalo to nekonečne dlho," povedala žena, ktorá v budove polikliniky pracuje pre upratovaciu firmu. Dodala, že sa popri čakaní pokúsila kontaktovať ostatné kolegyne. "To sa napokon podarilo, som rada, že sme všetky v poriadku," uviedla. 

Polícia neskôr budovu evakuovala. Zdravotníci, ktorí ju opustili len naľahko, našli útočisko vo vyhriatych evakuačných autobusoch. Práve v čase, keď sa k autobusom blížila asi dvadsaťčlenná skupina zdravotných sestier, z budovy vybehlo s krikom niekoľko kukláčov zo zásahovej jednotky. Zdravotné sestry v panike skočili medzi zaparkované autá. "Čo sa to deje? Mám strach," neskrývala svoje obavy jedna z nich. "Prišiel do čakárne a začal strieľať na ľudí, ktorí tam čakali pred ordináciou. Keď vystrieľal zásobník, pištoľ si nabil a strieľal znovu. Údajne sa chcel zastreliť aj on sám, ale keď chcel vystreliť proti sebe, mal už prázdny zásobník. Potom z miesta utiekol," opísali vyčíňanie strelca svedkovia pre TV NOVA.

Streľba, ku ktorej došlo v utorok ráno vo Fakultnej nemocnici Ostrava, si okrem útočníka vyžiadala šesť mŕtvych a troch zranených. Päť ľudí zomrelo na mieste, jeden počas operácie. Česká polícia vypátrala vozidlo muža, ktorý bol zo streľby podozrivý. Pri zásahu polície, pri ktorom sa postrelil, bol vo vážnom stave prevezený do nemocnice, kde zomrel.

Šesť obetí a samovražda strelca

V tej dobe mala polícia už informáciu o pohybe strelca, ktorý z miesta činu odišiel ešte pred ich príchodom. Vypátrali jeho strieborno-šedé vozidlo Renault Laguna 9T57401, ktoré sledoval aj vrtuľník. Muž napokon spáchal samovraždu, strelil sa do hlavy ešte pred zásahom polície. Išlo o 42-ročného muža z Opavy, zbraň držal nelegálne. Obeťami sú pacienti traumatologickej ambulancie z nemocničnej polikliniky, deti medzi nimi nie sú. 

Streľba, ku ktorej došlo v utorok ráno vo Fakultnej nemocnici Ostrava, si okrem útočníka vyžiadala šesť mŕtvych a troch zranených. Päť ľudí zomrelo na mieste, jeden počas operácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok