USA plánujú veľký presun, do Európy vyšlú desaťtisíce vojakov

TA3 TASR
10.12.2019 07:47

Armáda Spojených štátov plánuje v rámci cvičenia vyslať budúci rok do Európy 20.000 svojich vojakov. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že pôjde o najväčší presun amerických vojakov do Európy za 25 rokov.

USA plánujú veľký presun, do Európy vyšlú desaťtisíce vojakov
TASR/AP iustračné

Americký generál Christopher Cavoli, veliteľ amerických pozemných síl v Európe, uviedol, že 20.000 vojakov slúžiacich v Spojených štátoch vyšlú budúci rok do Európy, kde sa pripoja k približne 9000 ďalším americkým vojakom, ktorí sú tam už rozmiestnení.

Do cvičení v celkove desiatich európskych štátoch sa od mája do júna zapojí približne 37.000 vojakov, uviedol Cavoli na brífingu na pôde amerického ministerstva obrany. Príslušníci amerických síl začnú už vo februári s presunom 13.000 kusov techniky vrátane tankov, delostreleckých prostriedkov a dopravných vozidiel.

Cvičenie Defender-Europe 20 predstavuje strategický zlom po rokoch obmedzení americkej vojenskej prítomnosti v Európe po skončení studenej vojny. Aj keď Cavoli neuviedol, že by cvičenie bolo namierené proti Rusku, povedal, že anexia Krymu v roku 2014 všetko zmenila. Cieľom cvičenia je podľa neho "demonštrovať schopnosť americkej armády rýchlo nasadiť rozsiahle sily na podporu NATO a reagovať na každú krízu".

Príslušníci amerických síl začnú už vo februári s presunom 13.000 kusov techniky vrátane tankov, delostreleckých prostriedkov a dopravných vozidiel.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok