Starosta Kojšova: Obvinenie z podvodov s eurofondmi je vykonštruované

TASR
31.7.2012 09:57

Starosta obce Kojšov v okrese Gelnica Anton Bašniar považuje obvinenie z majetkovej a hospodárskej trestnej činnosti, ktoré v pondelok 30. júla zverejnilo Prezídium Policajného zboru za vykonštruovanú vec a nezmysel.

Starosta Kojšova: Obvinenie z podvodov s eurofondmi je vykonštruované
SITA

Polícia v oficiálnom stanovisku uviedla, že Bašniar svojím konaním mal neoprávnene získať finančné prostriedky Európskej únie, aj zo štátneho rozpočtu a teraz čelí obvineniu z poškodzovania finančných záujmov Európskych spoločenstiev a subvenčného podvodu.

„Ide o cielený útok na moju osobu, ktorý sa začal už pred mojim nástupom do funkcie starostu obce  a pokračuje ďalej, pretože som pre istú skupinu ľudí nepohodlný a postupom času som odhalil viacero vecí, ktoré sa stali v minulosti a nikdy sa nemali dostať na povrch,“ uviedol Bašniar pre TASR.

Podľa vyšetrovateľa však mal neoprávnene získať 200.000 eur v rámci projektu, na ktorý bol Pôdohospodárskou platobnou agentúrou schválený príspevok.  Začiatkom decembra minulého roku požiadal o vyplatenie finančných prostriedkov. Spolu so žiadosťou bolo potrebné predložiť aj výpis z účtu obce. Ním mal deklarovať úhradu výdavkov na realizáciu projektu.

Zhotoviteľovi diela mal za stavebné práce uhradiť faktúry z vlastných zdrojov. Peniaze mu síce bankovým prevodom na účet poslal, no išlo o pôžičku. Výpisom z účtu však aj pri kontrole fiktívne deklaroval, že išlo o úhradu za dielo. Neoprávnene tým získal viac ako 200.000 eur, z ktorých 75 percent bolo z prostriedkov Európskej únie a 25 percent zo štátneho rozpočtu.

Svojím konaním sa mal podľa polície dopustiť trestnej činnosti, za ktorú mu v prípade dokázania viny hrozí trest odňatia slobody na sedem až 12 rokov. Stíhaný je na slobode.
"V určitých veciach už zo strany obce boli podané trestné oznámenia, spolu so všetkými dôkazmi, doložené aj znaleckými posudkami, ostáva nám už len čakať na postup a závery vyšetrovateľov. Podľa doteraz vykonaných znaleckých posudkov na objem prác vo fakturovanej hodnote firmou Rekom 19,5 milióna korún (takmer 648.000 eur) sa zistilo,  že z tohto objemu boli fakturované a prevzaté práce asi za 15 miliónov korún (500.000 eur), ktoré dodávateľom neboli  nikdy dodané. Teda už tu je vidieť že došlo k úniku asi 75 percent  prostriedkov,“ vyhlásil Brašniar.

Toto číslo však podľa starostu bude ešte omnoho vyššie, keďže na ďalších posudkoch sa pracuje. „Dal som si znalcom overiť aj objemy zrealizovaných prác pre projekt Sfunkčenie a skvalitnenie infraštruktúry obce Kojšov, pripomínam realizované za bývalého vedenia a predbežné výsledky sú zarážajúce. Projektantom ocenená stavba z rozpočtu bola vo výške 4,94 milióna korún (165.000 eur), a vysúťažená suma, ktorá by mala byť približne rovnaká, ak nie nižšia dosiahla výšku 10,26 milióna korún (asi 342.000) eura to sa dodávateľská firma ani neunúvala vykonať práce v objemoch a kvalite podľa projektovej dokumentácie,“ pokračoval Bašniar.

Doplnil, že tu predpokladá únik ďalších asi 234.000 eur. Faktúry mal vyplatiť a stavbu prevziať bývalý starosta obce, bez vedomia vtedajšieho obecného zastupiteľstva na čo nemal mandát. „Úhrady faktúr vykonal sám bývalý starosta obce v presne uvedených sumách a pod variabilnými symbolmi na faktúrach, takže o ich úhrade zjavne niet pochýb. Uzavrieť projekt podaním žiadosti o platbu už nestihli,  pretože im to nedovolili výsledky volieb. Podaniami na ústavný súd tu však bola snaha oddialiť môj nástup do funkcie starostu obce a až časom som pochopil, že to bolo aj z tohto dôvodu,“ dodal Bašniar.

Obvinenie je podľa neho teda založené na tom, že na základe riadne odovzdaných prác dodávateľom firmou, ďalej na základe potvrdenia o vykonaných prácach stavebným dozorom a na základe prevzatých prác bývalým starostom a riadne zaplatených faktúr, podal žiadosť o platbu a Poľnohospodárska platobná agentúra sumu vo výške 228.000 eur obci poukázala.
„Voči obvineniu pána vyšetrovateľa z úradu boja proti korupcii bola prokurátorovi podaná sťažnosť, počkajme si na jeho rozhodnutie. Trestného stíhania sa však rozhodne nebojím,“ uzavrel Bašniar.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok