Slovenskí špecialisti boli podľa veľvyslanca USA v Afganistane skvelí

TASR
31.7.2012 09:51

Slovenskí vojaci boli v Afganistane veľmi nápomocní, povedal americký veľvyslanec na Slovensku Theodore Sedgwick. Dodal, že špecializácia na likvidáciu výbušnín a nástražných výbušných systémov je jedinečná a "veľmi dôležitá pre pôsobenie v Afganistane, ale aj pre budúce misie NATO".

Slovenskí špecialisti boli podľa veľvyslanca USA v Afganistane skvelí
SITA

Slovenský EOD tím bol ako jediný - okrem amerického a kanadského -  integrovaný do operácie ISAF, pripomenul Sedgwick v nedávnom rozhovore pre TASR. Reagoval tak na na otázku, či pomoc malých členských štátov aliancie v bojových zónach nie je len istým aktom solidarity. Zdôraznil, že Spojené štáty nemôžu samy čeliť bezpečnostným výzvam súčasnosti a ostatné krajiny si uvedomujú nevyhnutnosť kooperácie.

Americký diplomat vyzdvihol všestrannú úroveň vojenskej spolupráce Slovenska a USA, ktorá je podľa jeho slov "veľmi úzka", najmä čo sa týka špeciálnych jednotiek a EOD tímov. Existuje množstvo spoločných programov, vzájomných výmenných pobytov, dôležitá je tiež spolupráca slovenských profesionálov a jednotiek Národnej gardy štátu Indiana, ktorá trvá už 17 rokov, uviedol Sedgwick. Ako vysvetlil, význam týchto programov je v tom, že sa uskutočňujú na báze priamych kontaktov medzi ľuďmi – príslušníci amerických ozbrojených síl prichádzajú do SR a naozaj radi spolupracujú so slovenskou stranou.

"Musím povedať jednu vec, ktorú som osobne zažil – keď sú Slováci a Američania spolu v nasadení, alebo sa zúčastňujú na výcviku – obe strany oceňujú, že pôsobia spoločne. V teréne slovenskí vojaci radi spolupracujú s Američanmi. A aj naopak,  amerických vojakov teší spolupráca so slovenskými kolegami," konštatoval diplomat s tým, že práve špeciálne jednotky a EOD sú oblasťami, v ktorých je slovenská armáda "skutočne výborná" a na tieto spôsobilosti sa bude zrejme klásť dôraz i v rámci spolupráce v NATO v budúcnosti.

V súvislosti s posledným, nie celkom lichotivým hodnotením slovenských ozbrojených síl aliancou Sedgwick povedal, že SR nie je jedinou členskou krajinou NATO, kde sa pri hodnotení našli rezervy. Opakovane pripomenul silné stránky slovenskej armády, ktorej vojaci odvádzajú "skvelú prácu" pri nasadení – úspešne pôsobili v Afganistane, na Cypre, v Bosne. Podľa jeho názoru je však celkovým problémom európskych krajín finančné zabezpečenie ozbrojených síl a investovanie do nich.

"Myslím si, že na Slovensku si každý uvedomuje potrebu modernizácie ozbrojených síl, väčšieho sústredenia sa na technické vybavenie a na to, aby príslušníci ozbrojených síl dostali to, čo potrebujú na plnenie svojich úloh," uviedol veľvyslanec USA.

Na otázku TASR, či môže byť na riešenie rozpočtových ťažkostí odpoveďou tvz. inteligentná obrana (Smart Defence), Sedgwick odpovedal, že je to určite dobrý prístup, ale bol by opatrný v tvrdení, že inteligentná obrana môže byť stratégiou pri znižovaní vojenského rozpočtu. Podotkol, že je to dobrý program v rámci spolupráce s Českom či Vyšehradskej štvorky, ale vyslovil názor, že ide len o využívanie jednej z možností, ako sa vyporiadať s rozpočtom.

"Chápem, že v terajšej finančnej situácii môže byť pre Slovákov zložité dávať viac prostriedkov na financovanie ozbojených síl. Je však dôležité, aby pokračoval trend nárastu vojenského rozpočtu – v súčasnosti je to zhruba len jedno percento HDP. Dúfame, že ako sa bude slovenská ekonomika zotavovať, vojenský rozpočet sa zvýši na dve percentá," vysvetlil Sedgwick.

Podľa amerického veľvyslanca preukázal opodstatnenie existencie Severoatlantickej aliancie sám život, pretože po zániku Varšavskej zmluvy a revolučných zmenách v krajinách bývalého východného bloku, došlo ku konfliktom priamo v Európe. Pripomenul aktivitu NATO na západnom Balkáne a fakt, že nestabilita v ktoromkoľvek regióne mimo Európu, by sa prejavila aj v EÚ. 

"Myslím si, že je doležité chápať, že nestabilita na Blízkom východe bude mať následky pre Európu," upozornil americký veľvyslanec na globálne bezpečnostné aspekty. Poznamenal, že Európania vedia, aký význam malo zapojenie síl NATO v Líbyi - čo je región vzdialený od Afganistanu . Vyslovil presvedčenie, že Severoatlantická aliancia bude naďalej veľmi významnou bezpečnostnou silou. Zároveň poukázal na snahu vlády amerického prezidenta Baracka Obamu o zvýšenie bezpečnosti vo svete, pretože Obamova administratíva ukončila vojnu v Iraku a po desaťročí sa končí aj vojenské pôsobenie USA i spojencov - vrátane Slovenska – v Afganistane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok