Na cestách pozor na poľadovicu. Varujú aj pred vetrom na horách

TA3 TASR
6.12.2019 18:48

Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu varujú pred sobotným vetrom na horách, ale aj poľadovicou. Informuje o tom SHMÚ na svojej internetovej stránke.

Na cestách pozor na poľadovicu. Varujú aj pred vetrom na horách
SITA/Marko Erd (ilustračné foto)

Výstraha prvého stupňa pred poľadovicou platí pre niektoré okresy Bratislavského, Banskobystrického, Trenčianskeho, Nitrianskeho, Trnavského, Prešovského a Žilinského kraja. Výstraha platí od soboty od 4.00 do 15.00 h. "Tvorba poľadovice predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako sú doprava, pohyb osôb, či pre infraštruktúru," poznamenali meteorológovia.

poladovica_ac1100ae-92ca-f864.jpg

V sobotu bude veterno najmä v horských oblastiach, predovšetkým vo Vysokých a Nízkych Tatrách. Výstraha prvého stupňa pred vetrom na horách platí pre okresy Žilina, Martin, Dolný Kubín, Námestovo, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Tvrdošín, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Brezno a Poprad. Platí od 8.00 h do 17.00 h.

"V horách v polohách nad pásmom lesa sa miestami očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne priemernú rýchlosť 70 až 85 kilometrov za hodinu a v nárazoch rýchlosť okolo 110 kilometrov za hodinu," uviedli meteorológovia. Predpokladaná rýchlosť vetra predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, najmä pre pešiu turistiku a horolezectvo.

vietor_ac1100ae-92e2-069f.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok