Lajčák symbolicky odovzdal predsedníctvo v OBSE Albánsku

TA3 TASR
6.12.2019 14:21

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák zakončil dvojdňové 26. zasadnutie Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe v Bratislave, ktoré bolo vyvrcholením ročného predsedníctva Slovenska v tejto medzinárodnej organizácii. Predsednícke žezlo si za svoju krajinu od Slovenska symbolicky prevzal albánsky premiér Edi Rama.

"Som rád, že môžeme uzavrieť túto ministerskú radu s vedomím, že politické zastúpenie OBSE v teréne je bezpečné," povedal Lajčák na margo vymenovania novej špeciálnej predstaviteľky OBSE pre Ukrajinu švajčiarskej diplomatky Heidi Grauovej. "Naše predsedníctvo sa, samozrejme, zaväzuje akýmkoľvek spôsobom podporovať Albánsko, nadchádzajúcu predsedajúcu krajinu," povedal Lajčák. Piatkové rokovania Ministerskej rady OBSE už namiesto šéfa slovenskej diplomacie viedol jeho albánsky partner Gent Cakaj.

"Máme všetko, čo potrebujeme," zhodnotil Lajčák aktuálny stav OBSE. "Máme terénne misie s jedinečnými kapacitami a inšpiratívnymi výsledkami. Máme silný súbor nástrojov postavený pre naše hlavné oblasti práce. A máme komplexný prístup k bezpečnosti, ktorý zahŕňa ľudské práva, rodovú rovnosť a právny štát." A preto podľa Lajčáka "čo nie je pokazené, netreba opravovať". Čo však podľa končiaceho predsedu OBSE chýba je "slávna politická vôľa". Bez nej "budeme stále chodiť v kruhoch". Lajčák znova zopakoval, že partneri mu vyjadrili "silnú podporu myšlienke" znova sa prihlásiť k zmyslu organizácie ukotvenému v roku 1975.

Na margo budúcich výziev Lajčák priznal, že i keď organizácia funguje, "máme vážne problémy". "Pretože pred nami môžu byť bezprecedentné výzvy. Spomenuli ste rôzne megatrendy, ktoré by mohli zmeniť naše regionálne prostredie. Od hromadnej migrácie a zmeny podnebia až po kybernetické hrozby a vývoj umelej inteligencie," povedal minister. Podľa Lajčáka je však práve toto dôvod pre „kooperatívnu bezpečnosť“ a spoločné riešenia budú omnoho dôležitejšie, než kedykoľvek predtým.

Do slovenskej metropoly zavítalo na zasadnutie Ministerskej rady OBSE takmer 40 ministrov a 13 štátnych tajomníkov rezortov diplomacie a viac ako 1500 delegátov. Albánsko sa oficiálne ujme svojho predsedníctva v OBSE v januári 2020. Po Albánsku to potom budú Švédsko a Poľsko.

Albánsko sa oficiálne ujme svojho predsedníctva v OBSE v januári 2020. Po Albánsku to potom budú Švédsko a Poľsko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok