Dohodli sa napriek hrozbám. Lídri NATO schválili plány obrany

TA3 TASR
4.12.2019 16:23

Lídri NATO na summite v anglickom Watforde schválili nové plány na obranu Poľska a pobaltských štátov. Stalo sa tak napriek sporom s Tureckom, ktoré hrozilo, že tieto plány zablokuje.

Napokon súhlasilo aj Turecko

"Dnes sme sa dohodli na aktualizovanom pláne pre pobaltské krajiny a Poľsko," uviedol po skončení summitu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg. Nekonkretizoval pritom, ako sa podarilo získať aj súhlas tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Stoltenberg ale pripustil, že medzi členskými štátmi Aliancie existujú rozpory ohľadne prístupu ku kurdským milíciám operujúcim v severozápadnej Sýrii.

fotot_ac1100ae-cde0-f61a.jpg

Erdogan v utorok ešte pred odletom na summit pohrozil, že jeho krajina zablokuje prijatie revidovaného obranného plánu pre Pobaltie. Výmenou za súhlas Turecka požadoval, aby Aliancia uznala, že kurdské ozbrojené skupiny v Sýrii predstavujú teroristickú hrozbu, ktorú je potrebné riešiť.

Podľa Stoltenberga sa lídri NATO na stredajšom summite touto otázku konkrétne nezaoberali. Zhodli sa však na tom, že sa nesmú ohroziť úspechy, ktoré sa podarilo dosiahnuť v boji proti extrémistom z takzvaného Islamského štátu. Milície sýrskych Kurdov v koordinácii so západnými spojencami významne prispeli k vojenskej porážke IS.

Rusko kritizovalo zvýšenie výdavkov

Členské štáty NATO rozhodli aj o zvýšení výdavkov na obranu, Rusko na tento krok reagovalo obavami z expanzívnych aktivít aliancie. Žiadnych pretekov v tejto oblasti sa vraj nebude zúčastňovať. Podľa agentúry TASS o tom informoval hovorca prezidenta Ruskej federácie Dmitrij Peskov.

Predtým generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že celkové výdavky na obranu v členských krajinách NATO sa v roku 2020 zvýšia o 130 miliárd dolárov a v roku 2024 o 400 miliárd dolárov - v porovnaní s rokom 2016. Tieto fakty, ako poznamenal Peskov komentujúc Stoltenbergovo vyhlásenie, potvrdzujú znepokojenie Moskvy.

"Napriek niektorým veľmi pragmatickým vyhláseniam o potrebe vybudovať vzťahy s Ruskom či stále triezvo nazerať na otázku, čo je hrozba pre NATO a odkiaľ prichádza", Kremeľ vníma, že NATO sa vo vzťahu k Rusku venuje najmä jeho zdržiavaniu a svojej expanzii, uviedol Peskov. Zdôraznil, že táto situácia "nemôže nevyvolávať obavy." Dodal, že "také rozhodnutia o zvýšení rozpočtu ich znova potvrdzujú."

Peskov zároveň zdôraznil, že "Rusko sa nezapojí do pretekov v zbrojení a zvyšovania nákladov, ktoré poškodzujú ekonomiku""Naša bezpečnosť a parita, pokiaľ ide o strategickú stabilitu, sú garantované na niekoľko rokov dopredu. Rusko pokračuje týmto smerom," uviedol Peskov.

Trump sa súkromne stretol s Erdoganom

Na okraji summitu NATO v Británii došlo aj k súkromnému stretnutiu amerického prezidenta Donalda Trumpa s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Podľa agentúry AFP išlo o vopred neohlásené stretnutie. "Prezidenti diskutovali o významom postavení Turecka pri plnení jeho aliančných záväzkov, ďalšom posilňovaní vzájomného obchodu, výzvach regionálnej bezpečnosti a energetickej bezpečnosti," uviedol predstaviteľ Bieleho domu.

Summit Severoatlantickej rady sa konal pri príležitosti 70. výročia založenia aliancie. Podľa AFP bol poznamenaný napätými vzťahmi s Tureckom najmä v súvislosti s jeho nákupom ruských systémov protivzdušnej obrany S-400 a s nedávnou ofenzívou Ankary v severnej Sýrii.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok